OIK daļa elektrības rēķinos varētu sarukt vidēji par 12%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Līdz 10. maijam elektroenerģijas lietotāji un tirgotāji var izteikt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai priekšlikumus par Regulatora sagatavotajiem grozījumiem obligātā iepirkuma komponentes (OIK) aprēķināšanas metodikā.

Grozījumi tapuši saistībā ar valdības šonedēļ pieņemto lēmumu novirzīt „Latvenergo” virsplāna peļņu OIK samazināšanai.

Regulatora piedāvātie grozījumi paredz turpmāk maksu par uzstādīto elektrisko jaudu izlīdzināt četru gadu periodā, samazinot obligātā iepirkuma komponentes fiksēto maksājumu par uzstādīto jaudu par 28%.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītājs Rolands Irklis par OIK sarukšanu elektrības rēķinos
00:00 / 00:50
Lejuplādēt
Tas ļaus elektrības rēķinos iekļauto obligātā iepirkuma komponentes maksājumu samazināt par aptuveni 12%, liecina Regulatora aprēķini. Jaunā metodika varētu stāties spēkā no šā gada 1. jūlija. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītājs Rolands Irklis gan atzīst, ka valdības lēmums novirzīt „Latvenergo” peļņu obligātā iepirkuma komponentes mazināšanai nav uzskatāms par sistēmas reformu.

“Jau vairākus gadus – manuprāt, no 2014. gada – ir dotācija OIK mazināšanai. Bija politisks lēmums fiksēt OIK līmeni, un jau no 2014. gada tiek piešķirta dotācija OIK apmēra ierobežošanai. Līdz ar to – nav nekā jauna, jo šādi politiski lēmumi ir bijuši jau iepriekš. “Latvenergo” peļņa, kas katru gadu ir bijusi visai ievērojama, jau iepriekš ir bijusi novirzīta OIK mazināšanai. Varbūt tas nav bijis tik tieši un acīmredzami (..),” skaidro Irklis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti