OIK atļaujas atceļ arī uzņēmumiem «Barkavas enerģija» un «Jumis GEO»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ekonomikas ministrija pieņēmusi lēmumu par atļauju atcelšanu vēl divām atjaunojamo energoresursu koģenerācijas elektrostacijām pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros – SIA “Barkavas enerģija” un SIA “Jumis GEO”, informēja ministrijā.

Atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros abiem uzņēmumiem atceltas, jo konstatēts, ka elektroenerģijas ražošana koģenerācijā noteiktajā termiņā atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav sākta.

Ja elektroenerģijas ražotājs nepārdod elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, tam ir tiesības darboties brīvā tirgus apstākļos un vienoties ar jebkuru elektroenerģijas tirgotāju par elektroenerģijas pārdošanu par vienošanās cenu. Tāpat ražotājs koģenerācijas stacijā var turpināt ražot un pārdot arī siltumenerģiju, par cenu vienojoties ar siltumenerģijas pircēju un lietotāju.

Kopumā līdz šim ministrija atcēlusi atļaujas 23 elektrostacijām, kas ļāvis novērst iespējamo obligātā iepirkuma komponentes (OIK) kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos 10 gados par aptuveni 368 miljoniem eiro. 

Pagājušā gada decembrī atļaujas tika atceltas trim elektrostacijām - SIA "Elektro Rīdzene" Cēsu novadā, SIA "Energo Fortis" Līvānu novadā un SIA "E Strenči" Strenču novadā. Savukārt šogad atļaujas atceltas elektrostacijām SIA "Madonas Eko" Madonas novadā, SIA "Eiro-Āzijas investīciju aģentūra" Alūksnes novadā, SIA "Evokem" Līvānu novadā, SIA "M Parks" Amatas novadā, SIA "Eco Latvis" Tukuma novadā, SIA "Baltekogen" trīs elektrostacijām Raunas novadā, Kārsavas novadā un Ludzas novadā, SIA "Tektus" Amatas novadā, SIA "Digne" Vecumnieku novadā, SIA "Atauga-G" Olaines novadā, SIA "Krustpils AER" Krustpils novadā, SIA "Pellets Energy" Talsu novadā, SIA "E Seda" stacijai Strenču novadā, SIA "Rīgas enerģija" Rīgā, SIA "AM Energy solution" Vecumnieku novadā, SIA "Briedis būve" Saldus novadā un SIA "Barkavas enerģija" vienai elektrostacijai Madonas novadā.

Iepriekšējo gadu laikā līdz 2017. gada beigām Ekonomikas ministrija īstenoto atļaujas saņēmušo komersantu uzraudzības pasākumu ietvaros:
•    70 komersantiem anulējusi atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, lielākoties par ražošanas neuzsākšanu noteiktajā laikā, kā arī par gada pārskatu neiesniegšanu.

Tāpat Ekonomikas ministrija 2018.gadā:
•    40 komersantiem izteikusi brīdinājumus par gada pārskatu neiesniegšanu;
•    62 komersantiem izteikusi brīdinājumus par nodokļu parādiem.

 KONTEKSTS: 

Valdība 17. aprīlī izveidoja darba grupu elektroenerģijas obligātā iepirkuma maksājumu sistēmas atcelšanai. Par nepieciešamību mainīt OIK sāka runāt pēc tam,  kad žurnālisti atklāja, ka vairāki uzņēmumi varētu būt krāpušies ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā – uzņēmumi nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, AS "Sadales tīkls" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Pēc tam Ekonomikas ministrija solīja pārbaudīt visas pagarinātās atļaujas elektrības ražošanai, ko valsts gatavojās iepirkt par paaugstinātu cenu, un vairākiem uzņēmumiem atļaujas anulētas. Daži uzņēmumi gan sākuši vai sola uzsākt tiesāšanos par ministrijas lēmumu anulēt atļaujas, bet ministrija par to nav pārsteigta un gatava aizstāvēt savas pozīcijas.

Lielas diskusijas un asumus izraisīja arī elektrības rēķinu kāpums, ko izraisīja OIK sistēmas maiņa, tagad liekot elektrības patērētājiem maksāt “zaļās enerģijas” komponenti par uzstādītajām jaudām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti