Panorāma

Saeimā gausi rit lemšana par novadu reformu

Panorāma

Vardarbība ģimenē: kā aiziet?

OIK atcelšana "Latvenergo" neizputinās

OIK atcelšana «Latvenergo» neizputinās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Deputāti ceturtdien atbalstīja "KPV LV" frakcijas rosinājumu nodot skatīšanai Saeimas komisijā obligātā iepirkuma komponentes (OIK) likvidēšanas likumprojektu. "KPV LV" koalīcijas partneri gan par šī soļa iznākumu ir skeptiski, un premjerministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") Latvijas Televīzijas (LTV) ēterā pat paudis, ka OIK atbalsta atņemšana varētu novest līdz bankrotam lielāko valsts uzņēmumu "Latvenergo". Vai šādām bažām ir pamats?

ĪSUMĀ:

  • Kariņš izteicās, ka OIK atcelšanas gadījumā "Latvenergo" var bankrotēt.
  • Ašeradens tik skarbu rezultātu neredz, bet tas varētu satraukt aizdevējus.
  • Zariņš norāda, ka Kariņa teiktais ir histērisks.
  • "Latvenergo" norāda, ka aizdevēji jau esot norūdījušies un ietekme būšot spējā dividendēs iemaksāt budžetā, cik paredzēts.
  • Nemiro uzskata, ka OIK atcelšana ir politisks lēmums, tāpēc par to jālemj politiķiem.
  • Ašeradens OIK atcelšanas likumprojekta iesniegšanu Saeimā bez konsultācijām salīdzina ar spēlēšanos.

"Ja "Latvenergo" šo OIK maksājumu atņem, "Latvenergo" varētu faktiski bankrotēt," tik apokaliptisku ainu LTV raidījumā "Viens pret vienu" otrdien iezīmēja Kariņš. Viņa partijas biedrs un bijušais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") tik skarbu iznākumu straujai OIK likvidēšanai neparedz, tomēr norāda uz risku ar šādu soli satraukt "Latvenergo" aizdevējus.

"Nevajadzētu sašūpot tirgu, jo obligācijām ir noteikti rangi. "Latvenergo" finanšu plāni, aizņēmumu plāni un viss ir uzbūvēts uz šo. Es uzreiz neņemtos apgalvot, ka ar "Latvenergo" viss un cauri, bet pamatīgas grūtības tās būtu," skaidro Ašeradens.

Krietni skarbāks viedoklis par Kariņa teikto ir ilgstošajam OIK kritiķim, Saeimas opozīcijas deputātam Ivaram Zariņam ("Saskaņa"):

"Tie ir ļoti histēriski, nekompetenti apgalvojumi. Tur ir vai nu cilvēkam reālas problēmas ar matemātiku, vai ar ekonomiku."

"Latvenergo" peļņa 2019. gadā bijusi 94 miljoni eiro. Savukārt maksājums no OIK, kas uzņēmumam pēdējos gados jau ievērojami samazināts, pērn bija 24 miljoni eiro.  

"Dividenžu apjomu tas var ietekmēt daudz būtiskāk dažādu grāmatvedības uzskaišu jautājumā," skaidro "Latvenergo" komercdirektors Uldis Bariss, noliedzot, ka OIK atcelšanas gadījumā būtu pamats bažām par uzņēmuma maksātnespēju.

"Latvenergo" komercdirektors arī atzīst, ka kreditori pie runām par OIK likvidēšanu jau pieraduši un vairs daudz nesatraucas.

"Mēs turpināsim strādāt, elektroenerģija būs, un nekādas nopietnas kataklizmas Latvijai šajā sakarā nedraud. Ko tas būtiski ietekmēs? Tas ietekmēs mūsu iespējas dividendēs iemaksāt valsts budžetā tik, cik šobrīd ir paredzēts, un tā droši vien ir nopietna problēma valstij," norāda Bariss.

Turpmāk par OIK likvidēšanas ietekmi uz "Latvenergo", citiem uzņēmumiem vai valsts budžetu būs jāuztraucas Saeimai, jo ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") par spīti koalīcijas partneru iebildumiem OIK likvidēšanas likumprojektu ir nosūtījis uz Saeimu, un ceturtdien tās deputāti lēma nodot likumprojektu atbildīgajai komisijai.

Nemiro priekšlikums paredz tā dēvēto zaļo enerģiju turpināt iepirkt, tomēr ne vairs par paaugstinātu, bet biržas cenu. "KPV LV" valdības partneri gan ministram pārmet, ka pirms priekšlikuma virzīšanas uz Saeimu nav izvērtētas ne tā ekonomiskās, ne juridiskās sekas.

"Šobrīd nav nekāda risinājuma, šobrīd tādā bērnu spēļu terminoloģijā bumba ir iemesta Saeimā, tad ejiet un risiniet, nu ļoti atbildīga un drosmīga rīcība," ironizē Ašeradens.

"Tajā brīdī, kad OIK tika ieviests, tas bija politisks lēmums, un, ja mēs esam pieņēmuši politisku lēmumu atcelt OIK, tas ir jādara politiķiem, un politiķi ir Saeimas deputāti," savukārt uzsver Nemiro.

Likumprojekta skatīšana uzticēta "KPV LV" vadītajai Saeimas Tautsaimniecības komisijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti