OIK apjoms paliek nemainīgs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Obligātās iepirkuma komponentes (OIK) apjoms no 1.aprīļa paliks esošajā apmērā – 0,02679 eiro par kilovatstundu.

To ceturtdien nolēma Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome.

SPRK portālam lsm.lv atgādina, ka OIK ir valsts noteikts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem.

OIK, ko veido obligātais iepirkums no koģenerācijas stacijām, no 1.aprīļa veido 0,01671 eiro par kilovatstundu, kas ir mazāka kā gadu iepriekš. Savukārt OIK, ko veido obligātais iepirkums no elektroenerģijas ražotājiem, kas izmanto atjaunojamos energoresursus, no 1.aprīļa veido 0,01008 eiro par kilovatstundu un ir lielāka nekā gadu iepriekš.

Šogad OIK aprēķinā valsts budžeta dotācija ir iekļauta 20,335 miljonu EUR apmērā, atgādina komisijas padome. Ja dotācija netiktu piemērota, līdzšinējo 0,02679 EUR/kWh vietā OIK būtu par 11% lielāks.

SPRK norāda, ka publiskais tirgotājs iepērk elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros no elektroenerģijas ražotājiem, maksā garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas. Minētās publiskā tirgotāja izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu. Obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas izmaksas OIK ietver tikai tajos gadījumos, kad obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas cena  ir augstāka par elektroenerģijas tirgus cenu, kas ik stundu tiek noteikta elektroenerģijas biržā „NordPoolSpot”.

Obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas cenas noteikšanas kārtību reglamentē Ministru kabineta noteikumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti