Dienas ziņas

Ziemeļkoreja pārtrauc sakarus ar Dienvidkoreju

Dienas ziņas

Lielās slimnīcas darbina ģeneratori

Darbiniekiem svarīgs darba devēja godīgums

Ogu audzētājs: Ja ir alga un normāla attieksme, tad cilvēki nāks strādāt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tuvojoties ogu vākšanas sezonai, augkopji arvien aktīvāk meklē papildu darbaspēku. Lai arī bieži izskan viedoklis, ka uzdevums nav no vieglākajiem, zemeņu audzētājs Rēzeknes novadā ir atradis veidu, kā ik gadu sezonā nodrošināt darbaspēku. Viņš uzsver, ka pamatā ir godīga darba devēja attieksme un rūpes par darba ņēmējiem. 

Rēzeknes novada zemeņu audzētājam Atvaram Aniņam jau drīz sāksies intensīvs zemeņu novākšanas laiks. Pagājušajā gadā no saimniecībā esošiem zemeņu laukiem tika savāktas trīs tonnas ogu, šogad, palielinoties zemeņu platībām, šis skaits varētu divkāršoties, pieļauj lauksaimnieks. Savāktās zemenes galvenokārt tiek realizētas Rīgā, un pašlaik saimniecībā notiek aktīva darbība pie zemeņu lauku paplašināšanas.

"Četros gados ir sastādīti trīs hektāri. Šogad ir plāns pie Rīgas iznomāt zemi, un šogad ir plāns iestādīt trīs hektārus; kā beigsies zemeņu lasīšana, tad ķersimies pie stādīšanas," stāsta saimnieks.

Aktīvā zemeņu vākšana saimniecībā norisinās 2 - 3 nedēļas, tāpēc jau laikus tiek meklēti strādnieki. "Viss mans bizness norit  "feisbukā"," saka zemeņu audzētājs, tāpēc visus darbības gadus darbinieki tika meklēti ar šī sociālā tīkla palīdzību, kā arī sazinoties ar jauniešu lietu koordinatoriem pagastos.

Atvaram Aniņam darbarokas atrast neesot problēmu.

"Ja ir nauda un ir normāla attieksme, cilvēki nāks strādāt. Liela piekrišana bija. Es vairāk ticu, ka ir pietiekami daudz pozitīvās atsauksmes,

zina, ja pacentīsies, tad naudu nopelnīsi, piekrāpts neviens nav," stāsta saimnieks.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) sniegtā informācija liecina, ka biežāk trūkst tieši kvalificētu lauksaimniecības speciālistu, kas spēj darboties ar jaunākajām tehnoloģijām. Latgalē šis gads ne ar ko neatšķiras no iepriekšējiem, un darbaspēka trūkums lauksaimniecībā ir tāds pats kā citos gados.

"Ņemot vērā, ka šogad ir akcija, kas aicina vairāk pieteikties uz šiem sezonas darbiem, īpaši lielu aktivitāti mēs pie sevis neredzam. Uzņēmumi jeb individuālās saimniecības ir pieteikušās uz sezonas darbiem," komentē NVA Rēzeknes filiāles vadītāja Ināra Šindarjova.

Pašlaik aģentūrā visā Latvijā reģistrētas vairāk nekā 700 darbavietas lauksaimniecības nozarē, Latgales filiālēs kopumā reģistrēti vien 7% no tām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti