Oficiāli atklās «KVV Liepājas metalurgu»; produkciju jau ražo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien  Liepājā notiks svinīgs uzņēmuma „KVV Liepājas metalurgs” atklāšanas pasākums, ko plāno apmeklēt arī valdības pārstāvji. Pašlaik uzņēmumā strādā 550 cilvēki, galvenokārt bijušie  metalurgi. Uzņēmuma darbības atjaunošana notiek pakāpeniski. Tikmēr liepājnieki metalurga atdzimšanu vērtē dažādi, kā galveno ieguvumu minot darba vietas.

Pirmie signāli par to, ka metalurģijas milzis „Liepājas metalurgs” ir nonācis nopietnās finanšu grūtībās, atklātībā nonāca 2012. gada nogalē. Tad vēl neviens nenojauta, ka uzņēmums pārtrauks ražošanu un pēc gada darbu Liepājā vienas dienas laikā zaudēs pusotrs tūkstotis metalurgu. Daudzi metalurgi ticēja gan valdības, gan akcionāru solījumiem, ka uzņēmums atsāks darbu, taču investors tā arī neuzradās un uzņēmums kļuva maksātnespējīgs, kad vadības grožus pārņēma maksātnespējas administrators Haralds Velmers:  „Ko nozīmē maksātnespējas process? Tas nozīmē, ka tiek uzsākta uzņēmuma bankrota procedūra -  uzņēmuma mantas pārdošana un likvidācija.”

Pārmetumus, ka nav darījis visu iespējamo, saņēma bijušā „Liepājas metalurga” arodbiedrības priekšsēdētājs Jānis Grava. Intervijā, kas tika ierakstīta laikā, kad notika cilvēku masveida atbrīvošana, viņš saka: ” Vienkārši žēl darbinieku, kuri palikuši bez nekā trīs akcionāru dēļ.”

2013.gada nogalē, kad „Metalurgs” iemiga „ziemas miegā”, savas emocijas pauda ilggadējais darbinieks Egīls Kupšis. Viņš bija viens no tiem cilvēkiem, kurš maksātnespējas procesa laikā palīdzēja uzturēt ražošanas iekārtas. Viņš ticēja, ka pienāks brīdis, kad uzņēmums atsāks darbu: ”Ir ļoti smagi apzināties to, ka šī ir viena no tām pirmajām reizēm, kad klusums, kā jūs teicāt, ir iestājies visur.”

2014. gads vainagojās ar jauna īpašnieka atrašanu. Tagad metalurģijas uzņēmumā saimnieko kompānija no Ukrainas „KVV Group”, kas  pagājušā gada oktobrī parakstīja pirkuma līgumu ar Latvijas valsti par maksātnespējīgā uzņēmuma “Liepājas metalurgs” iegādi.

Liepājnieki „Metalurga” atdzimšanu vērtē neviennozīmīgi. Kāds šaubās, vai uz ilgu laiku, cits priecājas: „Man prieks, ka cilvēkiem būs darbs, kurus atlaida. Tas, ka Liepājā ir atpakaļ darbavietas, tas ir lieliski, bet es dzīvoju tajā rajonā, man nepatiks tie „Metalurga” dūmi un smakas.” 

„Metalurga” darbības atjaunošana nozīmē zināmu augšupeju gan valstij kopumā, gan Liepājai, uzskata Liepājas mēs Uldis Sesks. „Metalurgs” patērē gāzi un elektrību, uzņēmums maksās nodokļus, ostā pārkraus kravas, būs nodokļu ieņēmumi un darba vietas: „Pašlaik „Metalurgā” strādā 550 darbinieki, tas ir tikai pirmais solis. Šajās dienās velmētavas cehs ir jau saražojis 5000 tonnas, kas atrodas Liepājas ostā, lai gatavo produkciju varētu nogādāt gala patērētājam.”

Jaunie īpašnieki no Ukrainas strādā pārdomāti un nesteidzas, arī augstākā līmeņa menedžments ir profesionāls un zina, ko dara, spriež Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvis Liepājā Ģirts Kronbergs. Ar kameru sadarbība notiek dažādos virzienos, gan palīdzot ar noieta tirgiem, gan izejvielu iegūšanu, piemēram, Baltkrievijā: „Mēs esam ļoti ieinteresēti, lai šis uzņēmums sāk normāli strādāt, jo automātiski iepūtīs dzīvību pilsētā, citos uzņēmumos, kas nodrošina transportu, citus servisus. Ceram, ka atradīsim kopīgu valodu, „pierīvēsies” mentalitātes, kuras ir bieži ir atšķirīgas, arī mēs aicinām viņus respektēt mūsu likumdošanu.”

Tikmēr pie „Metalurga” administrācijas ēkas valda pavasarīga noskaņa, apkopējas slauka teritoriju un administrācijas ēkai tīra logus. Tur sastopu Aigaru no Virgas pagasta: „Darbu meklēju, interesēšos, vai vajag darbiniekus. Līdz šim tur neesmu strādājis. Pagaidām vēl neko neatbildēja, bet gan jau viss būs kārtībā.”

„Metalurga” velmētavas ceha vadīja vietnieks Jānis Mandeiks ir lakonisks: ”Principā emocijām vairs nav vietas, tagad ir ļoti nopietns darbs. Darbs ir visus tā pārņēmis, ka tām vairs nav vietas. Emocijas bija sākumā, kad palaidām velmētavas cehu. Tagad notiek darbs, lai velmētavas cehā darbotos ražošanas iekārtas un sagatavotu otru velmēšanas cehu, kas, iespējam, varētu sākt strādāt aprīlī.”

Pagaidām bezdarba līmeni Liepājā metalurģijas uzņēmums nav būtiski ietekmējis. Salīdzinot ar janvāri, tas sarucis par 0,1 %. Liepājā bezdarba līmenis šobrīd ir 12, 9%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti