OECD pasaules ekonomikai šogad prognozē 5,8% izaugsmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atgūstoties no pandēmijas radītajām sekām, pasaules kopprodukts šogad varētu palielināties par 5,8 procentiem. Tā ikgadējā ekonomiskās izaugsmes ziņojumā prognozē Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD).

Lai gan prognozētā izaugsme ir par vienu procentu augstāka, nekā tika prognozēts decembrī, OECD arī norāda uz vairākiem būtiskiem riska faktoriem. Īpaši organizāciju satrauc vājā vakcīnu pieejamība jaunattīstības valstīs, kas var apgrūtināt cīņu ar vīrusu un tā variantiem un veicināt ilgstošu ierobežojumu atjaunošanu.

OECD uzskata, ka lielākā daļa valstu tomēr spēs atgriezties uz izaugsmes ceļa līdz 2022. gadam. Izaugsmes prognoze palielināta arī Latvijai: līdz 3,2 procentiem šogad un 5,6 procentiem nākamgad.

OECD norāda, ka dažas valstis no Covid-19 pandēmijas sekām atgūstas ātrāk nekā citas. ASV un Dienvidkoreja jau pēc 18 mēnešiem sasniedz pirmskrīzes IKP rādītājus. Lielai daļai Eiropas atgūšanās no krīzes varētu prasīt trīs gadus, savukārt tādām valstīm kā Meksika un Dienvidāfrika šis process varētu aizņemt līdz pat pieciem gadiem.

Iepriekš marta OECD prognozēja pasaules ekonomikai izaugsmi 5,6% apmērā, bet pērn decembri prognoze bija vēl pieticīgāka – 4,2%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti