OECD: Pasaules ekonomika nākamgad gūs lielāku triecienu, nekā iepriekš prognozēts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Krievijas izraisītā kara Ukrainā seku dēļ pasaules ekonomika nākamgad gūs lielāku triecienu, nekā iepriekš prognozēts. Tā pirmdien paziņoja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD).

OECD prognozē, ka globālā ekonomika 2023. gadā pieaugs par 2,2%, nevis 2,8%, kā tika lēsts jūnijā.

Organizācija norāda, ka Ukrainas karš saasinājis inflācijas radīto spiedienu brīdī, kad dzīves dārdzība jau tā strauji palielinājās.

Tikmēr koronavīrusa uzliesmojumi joprojām negatīvi ietekmē globālo ekonomiku, bet izaugsmi ietekmē arī procentu likmju palielināšanās, centrālajām bankām cenšoties samazināt inflāciju.

OECD ekonomikas izaugsmes prognoze
OECD ekonomikas izaugsmes prognoze

Globālās ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam OECD saglabājusi 3% apmērā. Jaunākās prognozes arī liecina, ka ASV ekonomika šogad pieaugs par 1,5%, nevis 2,5%, kā tika lēsts iepriekš. Nākamajam gadam valsts iekšzemes kopprodukta kāpuma prognoze samazināta par 0,7 procentpunktiem – līdz 0,5%.

Tikmēr eirozonas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam OECD palielinājusi par 0,5 procentpunktiem – līdz 3,1%, bet nākamajam gadam tā samazināta par 1,3 procentpunktiem – līdz 0,3%.

Ķīnas ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam organizācija samazinājusi attiecīgi par 1,2 un 0,2 procentpunktiem – līdz 3,2% un 4,7%.

Savukārt Krievijas ekonomikā šogad tiek prognozēts kritums par 5,5%, bet nākamgad – par 4,5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti