OECD: Pasaules ekonomika attīstās lēnāk par cerēto; negatīva ietekme arī Ukrainas krīzei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pasaules ekonomika attīstās lēnāk nekā cerēts - tā savās jaunākajās prognozēs vērtē Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD). Šo secinājumu organizācija pamato ar  lēno augšupeju attīstības tirgos un Ukrainas krīzes radīto negatīvo ietekmi. Bezdarbs un noslāņošanās ekspertu vērtējumā patlaban ir pati satraucošākā problēma. OECD  apvieno 34 pasaules attīstītākās valstis, un tai 2016.gadā gatavojas pievienoties arī Latvija.

OECD prognozes šim gadam nav tik spožas kā gribētos. Pasaules ekonomika pieaugs par 3,4%, nevis 3,6%, kā tika domāts iepriekš, lēš eksperti. Un tam ir vairāki iemesli – ļoti lēna atkopšanās attīstības tirgos un jauns krīzes punkts Ukrainā, kas skar un ietekmē visai plašu reģionu.

OECD secina, ka Krievijas agresija Ukrainā audzē ģeopolitisko nestabilitāti, kas varētu atstāt negatīvu ietekmi uz ekonomikas izaugsmi Austrumu un Centrāleiropas valstīs.

Tomēr kaut arī sīka, bet nešaubīga gaisma tuneļa galā ir. Eksperti arī secina, ka pēc ļoti smagās globālās ekonomikas lejupslīdes, privātais bizness atgūst uzticību tirgum, uzdrošinās vairāk un rodas drosmīgākas idejas, nekā pirms dažiem gadiem. Tomēr joprojām daudzās valstīs rūgta realitāte ir augsts bezdarbs un milzīga sociāla noslāņošanās, ko pētnieki nosaukuši par pašu satraucošāko problēmu ļoti daudzās pasaules valstīs.

Lūkojoties nākotnē, OECD neatkāpjas no prognozes, ka nākamgad ekonomikas izaugsme būs 3,9% liela, tātad cerīgāka, nekā patlaban. Taču eksperti brīdina, ka valstīm vajadzētu uzmanīties ar pārmērīgi straujiem soļiem sava finansiālā stāvokļa uzlabošanai, pārgalvīgi nekarsēt ekonomiku.

OECD datus par ļoti ticamiem sauc Finanšu ministrs Andris Vilks, kurš piedalās organizācijas ministru padomē Parīzē. Latvija gatavojas pievienoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai, pirmo reizi oficiāli aicināta būt klāt šajos procesos un arī dalīties savā pieredzē.

OECD patlaban ir 34 dalībvalstis, tostarp 21 Eiropas Savienības dalībvalsts. Viens no organizācijas pamatprincipiem ir risināt globālus ekonomiskus jautājumus valdību dialoga un sadarbības ceļā, un organizācijas dalībvalstis diskutē par ikvienu jautājumu – ekonomiku, zinātni, izglītību, izņemot aizsardzību. 

Latvija patlaban atrodas iestāšanās sarunu procesā ar mērķi organizācijā iestāties 2016. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti