Panorāma

Pāvesta vizītes izmaksas

Panorāma

"HND grupas" maksātnespēja kavē krimināllietas izskatīšanu

OECD vērtēs Latvijas cīņu pret netīro naudu

OECD par 218 000 eiro vērtēs Latvijas cīņu pret netīro naudu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valdība otrdien pieņēma vairākus lēmumus, kuru mērķis ir novērst naudas atmazgāšanu Latvijas bankās - padarīt neatkarīgāku Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu (Kontroles dienesta) un nolīgt Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ekspertus.

Ministri otrdien vienojušies Kontroles dienesta pārraudzību uzticēt Ministru kabinetam ar Iekšlietu ministrijas starpniecību. Pašlaik dienests ir prokuratūras pārraudzībā.

Vēl valdība lēmusi par 218 tūkstošiem eiro nolīgt vairākus OECD ekspertus, kuri līdz gada beigām analizēs Latvijas banku un atbildīgo institūciju darbu naudas atmazgāšanas novēršanā.

"OECD eksperti līdz šī gada beigām vērtēs vairākas lietas. Viens, vai bankās tiek novērtēti patiesā labuma guvēji. Ja redzēs, ka tur ir sistēmiskas problēmas, dos savu redzējumu, kā to mainīt. Otrs, vērtēs līdzšinējo sankciju piemērošanu, jo tas ir viens no pārmetumiem "Moneyval" ziņojumā, ka līdz šim piemērotie sodi nav bijuši ar atturošu efektu un ne vienmēr Latvija spēj reaģēt uz starptautiskajām sankcijām. Viņi veiks analīzi par mūsu normatīvo regulējumu un piedāvās priekšlikumus, kā to uzlabot, ja uzlabojumi būs nepieciešami," pastāstīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS)).

Finanšu ministre norādīja, ka OECD eksperti vērtēs arī Kontroles dienesta darbu, piemēram, vai bankas pašaizsardzības nolūkos dienestu neapgrūtina ar pārāk lielu daudzumu ziņojumu par aizdomīgiem darījumiem. Valdība no ekspertiem sagaida rekomendācijas Kontroles dienesta darba uzlabošanai.

KONTEKSTS:

Premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) izteicies, ka dienests "finanšu sakārtošanas laikā" varētu atrasties arī viņa pārraudzībā. 11.septembrī Finanšu sektora attīstības padomes konceptuāli atbalstītais pasākumu plāns finanšu noziegumu apkarošanai paredz, ka Kontroles dienesta pārraudzību varētu uzņemties Iekšlietu ministrija. Dienesta vadītāja Ilze Znotiņa gan uzskata, ka Kontroles dienestam jābūt Ministru prezidenta, nevis Iekšlietu ministrijas pārraudzībā.

Šopavasar ne tikai sabiedrības, bet arī politiķu interesi par dienestu pamodināja ASV Finanšu noziegumu apkarošanas institūciju paziņojums. Latvijas trešā lielākā banka "ABLV Bank" organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un nelegālas aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. Šobrīd "ABLV Bank" tiek likvidēta. Krēslu zaudējis arī Kontroles dienesta vadītājs Viesturs Burkāns, kura vietu dienesta vadībā no šā gada 1.jūnija ieņem Znotiņa.

Ar kritisku vērtējumu Latvijas institūciju spējām novērst naudas atmazgāšanu un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus 23.augustā klajā nāca Eiropas Padomes ekspertu komitejas "Moneyval" naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas eksperti. Tādēļ valstij noteikts pastiprinātas kontroles režīms, kas nozīmē, ka, nespējot uzlabot naudas atmazgāšanas kontroli, Latvija var nonākt tā dēvētajā pelēkajā sarakstā. Valdība vienojusies par rīcības plānu rekomendāciju izpildei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti