Aktuāli

Pretendenti uz Maksātnespējas administrācijas direktora amatu neizturot augstās prasības

Aktuāli

Absurdos Barona ielas risinājumus neredzīgajiem sola drīzumā labot

OECD mudina Sabiedrisko pakalpojumu regulatoru padarīt neatkarīgu un elastīgāku

OECD mudina Sabiedrisko pakalpojumu regulatoru padarīt neatkarīgu un elastīgāku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) ir iesāktas vairākas būtiskas reformas, tomēr, lai institūciju padarītu efektīvāku un dotu tai labākas iespējas līdzsvarot komersantu un patērētāju intereses, komisijas darbības principos nepieciešamas pārmaiņa. Ar šādu secinājumiem un rekomendācijām par regulatoru darbu ir nākusi klajā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD).

Liberalizācija tādās jomās kā telekomunikācijas, elektrības tirgus un gāzes tirgus Sabiedrisko pakalpojumu regulatoram radījusi virkni jaunu uzdevumu, kas saistīti ar tirgus uzraudzību. Tāpēc regulatoram ir nepieciešama gan lielāka administratīvā kapacitāte, gan lielāka neatkarība no uzraugāmajiem uzņēmumiem un citām valsts iestādēm, gan arī jauna pieeja darbam ar regulētajiem tarifiem. Tās ir tikai dažas no rekomendācijām, kuras, vērtējot SPRK darba efektivitāti, paudusi OECD.

SPRK vadītājs Rolands Irklis norāda, ka OECD rekomendācijas skar gan regulatora iekšējo darba organizāciju, gan arī vispārējo institūcijas darbības regulējumu.

Viens no būtiskākajiem ierosinājumiem, Irkļa vērtējumā, skar metodes, nosakot regulēto uzņēmumu tarifus: “Mums nepieciešams radīt mehānismus, kas mudinātu pašus uzņēmumus samazināt savas izmaksas, strādāt efektīvāk, kvalitatīvāk. Regulators jau domā šajā virzienā.”

Tāpat OECD ieteikumi skāruši arī tādus jautājumus kā regulatora finansējums un caurspīdīgums regulatora vadošo amatpersonu atlasē. “Jāpārskata regulatora finansēšanas modelis, kurš var radīt nepamatotus riskus Regulatoram strauju ieņēmumu samazinājuma gadījumā, kā rezultātā var tikt apgrūtināta Regulatora funkciju izpilde.”

OECD eksperts Filipo Kavasini arī pievērš uzmanību tam, ka vērts apsvērt pārmaiņas arī regulatora personāla politikā, uzsverot to, ka publiskās pārvaldes institūcijās būtiska loma var būt arī nemateriālai motivācijai.

Latvijā regulators dažkārt nonāk pārmetumu krustugunīs saistībā ar atsevišķām lietotāju grupām nelabvēlīgām tarifu izmaiņām, piemēram, nupat mainītajiem “Sadales tīkla” tarifiem. Tomēr ārvalstu ekspertu teiktais liecina – patērētājiem būs jāsamierinās ar to, ka regulators nepilda sociālās politikas uzdevumus, un par tiem ir jāatbild citām valdības institūcijām.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītājs savukārt pievērš uzmanību, ka jau vairākus pēdējos gados regulators, apstiprinot tarifus, balstās praktiski vairs tikai uz ekonomiskiem apsvērumiem.

Kā vēl viens būtisks OECD ieteikums regulatora darbības uzlabošanai ir jāmin arī priekšlikums ļaut SPRK tiesības koriģēt tarifu projektus. Tas ievērojami varētu paātrināt tarifu stāšanos spēkā. Šobrīd regulators var tarifu projektu noraidīt vai uzdot precizēt, tāpēc, piemēram, siltuma tarifu apstiprināšana prasa salīdzinoši ilgāku laiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti