Panorāma

Restorānu ienākumus pārbaudīs rūpīgāk

Panorāma

RD analizē Ainažos "aizmirstā" bērna jautājumu

OECD prognozes

OECD Latvijai prognozē lēnāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā gaidāma lēnākā ekonomikas izaugsme starp Baltijas valstīm. Šādu prognozi otrdien, 21. maijā, publiskoja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb OECD.

Latvijas IKP izaugsmes prognoze:

  • 2016.gadā – 2,1%
  • 2017.gadā – 4,6%
  • 2018.gadā – 4,8%
  • 2019.gadā – 2,7%
  • 2020.gadā – 2,7%

Avots: OECD “Economic Outlook”

Pēc OECD datiem, Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) gan šogad, gan nākamgad pieaugs par 2,7%. Pērn novembrī organizācija Latvijas IKP pieaugumu šim gadam prognozēja 3,9% apmērā.

Kā norāda OECD, ekonomikas izaugsme Latvijā palēninās, jo pasliktinās situācija eksporta tirgū un palēninās Eiropas Savienības fondu apguve. Arī “Brexit” nenoteiktība arī devusi savu artavu – Lielbritānija ir mūsu sestais lielākais eksporta tirgus.

Tajā pašā laikā algu kāpums bija 8%, un tas nozīmē, ka vairs nevarēsim konkurēt tikai ar darbaspēka lētumu, bet jāiegulda vairāk efektivitātē.  Bezdarbs Latvijā ir mazliet virs 7%, bet galvenā problēma, uz ko OECD norāda, ir balansa trūkums starp pieprasītajām un piedāvātajām prasmēm, un arī starp reģioniem.

Igaunijai šogad prognozē Baltijas valstīs straujāko ekonomikas izaugsmi 3,2% apmērā, bet nākamgad IKP izaugsme palēnināsies līdz 2,8%. Tikmēr Lietuvas ekonomika šogad izaugs par 2,9%, bet nākamgad – par 2,5%.

Pasaulē kopumā ekonomika šogad pieaugs par 3,2%.

Ekonomikas izaugsmes prognoze 2019.gadam:

  • Pasaulē – 3,2%
  • ASV – 2,8%
  • Eirozona –1,2%
  • Ķīna – 6,2%
  • Indija – 7,2%
  • Krievija – 1,4%
  • Turcija – 2,6%

Avots: OECD “Economic Outlook”

Eirozonas izaugsme ātrums ir salīdzinoši lēns – 1,2%. ASV ekonomika šogad augs ātrāk – 2,8%, bet palēnināsies nākamgad, ka Donalda Trampa nodokļu mazināšanas efekts sāks gaist. Indija ar 7,2% turpina augt ātrāk nekā Ķīna ar 6,2%. Ķīnas izaugsmes tempi samazinās, turklāt ātrāk nekā tika prognozēts iepriekš.

OECD brīdina – ja Ķīnas izaugsme kļūst strauji lēnāka, to sajutīs visa pasaule. 

Krievijas ekonomika šogad augs par 1,4%. Savukārt Turcijas ekonomika pēc pagājušajā gadā piedzīvotās valūtas krīzes ieslīgusi recesijā – ekonomika samazinās par 2,6%. OECD gan prognozē, ka Turcija nākamgad mazliet atgūsies.

Tātad pasaules ekonomika sāk augt arvien lēnāk. Ievērojami kritis tirdzniecības apjomu pieaugums – tagad tas ir tikai mazliet virs 2%, un tas lēnākais pieaugums dekādē. ASV prezidenta politika, kas izraisījusi tā saucamos tirdzniecības karus, ir atstājusi ietekmi uz visas pasaules ekonomiku.

Trīs galvenie riski ekonomikai, kā norāda OECD, ir tirdzniecības karš, strauja Ķīnas izaugsmes bremzēšanās un pieaugoši un riskanti privātā sektora parādi.

KONTEKSTS: 

Latvijas IKP salīdzināmajās cenās pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātajiem datiem 2018. gadā palielinājās par 4,8%, salīdzinot ar 2017. gadu, sasniedzot straujāko pieaugumu pēdējo septiņu gadu laikā.

Finanšu ministrija šā gada februārī paaugstināja Latvijas IKP 2019. gada izaugsmes prognozi – ministrija lēsa, ka Latvijas IKP šogad pieaugs par 3,2%. Savukārt prognoze 2020. un 2021. gadam netika mainīta – IKP pieaugums varētu būt attiecīgi 3% un 2,9% apmērā.

Latvijas Banka pērn decembrī paaugstināja Latvijas 2019. gada IKP pieauguma prognozi, lēšot, ka ekonomikas izaugsmes temps šogad būs 3,5%. 2020. gadā IKP pieaugums lēsts 3,1% apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti