OECD iesaka Latvijai mazināt darbaspēka nodokļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijai ir jāpievērš lielāka uzmanība neefektīvajiem tā saucamajiem darbaspēka nodokļiem, jāvienkāršo birokrātija uzņēmējdarbības vidē, kā arī jāatsakās no „regresīvās” darbaspēka aplikšanas ar nodokli, iesaka Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD), vēsta rus.lsm.lv

OECD savā pārskatā par Latviju norāda, ka nodokļu struktūrā Latvijā liels uzsvars ir likts uz darbaspēka nodokļiem.  Ieņēmumi no ienākumu nodokļa un sociālās apdrošināšanas iemaksām nodrošina 53% no budžeta ieņēmumiem, savukārt vidēji OECD valstīs – 50%.

OECD eksperti augstās nodokļu likmes atzinušas par „regresīvām”. Tādējādi tās, no vienas puses, kavē sabiedrības iesaistīšanos darba tirgū, no otras – stimulē ēnu ekonomiku. Tāpēc OECS aicina Latviju mazināt nodokļu slogu kopumā, jo īpaši maznodrošinātām personām.

Bez tam, kā atzīmē OECD, līdzīgi kā citās postpadomju valstīs, nodokļu administrācija ir pārāk sarežģīts un birokrātisks mehānisms. Aplēsts, ka vidēji viens Latvijas uzņēmums nodokļu procedūrām tērē 193 stundas gadā, kamēr Eiropas Savienībā vidējais rādītājs ir 176, Lietuvā – 175, bet Igaunijā – pat 81.

OECD rosina paplašināt iespējas iekasēt nekustamā īpašuma nodokli un dabas resursu nodokli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti