Labrīt

PILNĪGS SVIESTS: Pēcvēlēšanu sviests

Labrīt

Lielbritānijā notiek ārkārtas parlamenta vēlēšanas

Edgars Rinkēvičs par OECD konvenciju cīņai ar korporāciju izvairīšanos no nodokļiem

OECD grasās vairāk vērsties pret izvairīšanos no nodokļu samaksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Ministru padomes sanāksmē šajās dienās tiks parakstīta konvencija, kas ierobežos iespējas izvairīties no nodokļu samaksas, to intervijā Latvijas Radio atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Vienotība").

Rinkēvičs sanāksmes laikā parakstīs OECD Daudzpusējo konvenciju nodokļu bāzes samazināšanas un peļņas novirzīšanas novēršanas pasākumu ieviešanai. Konvencija paredz reformēt esošo divpusējo nodokļu līgumu sistēmu, lai ierobežotu iespējas izvairīties no nodokļu samaksas.

Pēc ministra teiktā, konvencija ierobežos gan lielo korporāciju, gan cita veida uzņēmumu iespējas izvairīties no nodokļu maksāšanas, izmantojot ārzonas jeb tā sauktos ofšorus.

"Mēs labi zinām, ka tā mums arī ir nopietna problēma ik pa brītiņam, ka mūsu uzņēmēji arī bieži vien nodibina kompānijas, reģistrē tās kaut kur ārpus Latvijas un pēc būtības izvairās no nodokļu maksāšanas," skaidroja ministrs.

Pēc viņa teiktā, tiek veidots vēl viens starptautisks instruments, lai maksimāli samazinātu negodprātīgu cilvēku iespējas izmantot ārzonas, lai ar to palīdzību izvairītos no nodokļu samaksas. "Tieši uzņēmumu, tieši korporāciju, banku un dažādu citu uzņēmējdarbības formu līmenī," skaidroja ministrs.

Viņš atzīmēja, ka jaunais instruments arī Latvijā kā OECD dalībvalstī samazinās iespējas izvairīties no nodokļu samaksas kā Latvijas kapitāla uzņēmumiem, tā arī uzņēmumiem, kuri Latvijā strādā un kuru mātes uzņēmumi atrodas citā valstī.

Tikšot radīta iespēja kontrolēt, kā dažādu valstu tirgos strādājošas kompānijas maksā nodokļus, teica ministrs, skaidrojot, ka, piemēram, uzņēmums, kas strādā gan ASV, gan Latvijas tirgū, var pateikt, ka tas nodokļus Latvijā nemaksās, jo tos jau ir samaksājis ASV. "Šajā gadījumā pie šīs konvencijas spēkā stāšanās mēs varēsim redzēt, vai tas tiešām ir tā noticis," piebilda Rinkēvičs.

Tāpat konvencija paredz – tajā valstī, kur uzņēmums naudu ir nopelnījis, tur arī ir jāsamaksā nodokļi.

"Savā ziņā, manuprāt, mums kā mazai valstij, kurai bieži vien nav iespēju izsekot darījumiem kaut kur tālu no Latvijas, šis ir labs solis," sprieda ministrs.

Pēc konvencijas parakstīšanas OECD sekos tās ratifikācijas process. Konvencija līdz ar to nonāks arī Latvijas parlamenta dienaskārtībā. Tad, kad konvencija būs ratificēta vairākās OECD dalībvalstīs, tā sāks darboties. "Domāju, ka reālos ieguvumus mēs varētu redzēt nākamgad," piebilda Rinkēvičs.

Ministrs uzskata, ka starptautiskās konvencijas ratifikācija Saeimā nesaskarsies ar nopietniem šķēršļiem.

Ārlietu ministrijas informācija liecina, ka OECD Ministru padomes sanāksmes notiek reizi gadā. Līdztekus ministru sanāksmei norisinās arī augsta līmeņa forums, kur šīs pašas tēmas apspriež starptautiskie eksperti, biznesa un akadēmisko aprindu, kā arī sabiedrisko organizāciju pārstāvji. 

Latvija pirms nepilna gada kļuva par pilntiesīgu dalībvalsti Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā, kas plašāk pazīstama ar anglisko saīsinājumu OECD. Šī starptautiskā organizācija apvieno pasaules bagātākās un attīstītākās valstis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti