OECD auditēs Latvijas banku uzraugu un naudas atmazgāšanas apkarotāju (precizēts*)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) veiks Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienests) auditu. To pēc Finanšu sektora attīstības padomes sēdes Latvijas Televīziju un Latvijas Radio informēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība). 

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola
00:00 / 00:32
Lejuplādēt
Par konkrētiem darba uzdevumiem un tvērienu plānots vienoties maija sākumā. Taču jau tagad skaidrs, ka iestāde vērtēs sistēmu kopumā – FKTK un Kontroles dienesta  darbības principus un struktūru, lai saprastu, vai viņu rokās ir viss nepieciešamais, lai gana stingri vērstos pret naudas atmazgāšanu Latvijā.

 

"Mums "Moneyval" un arī OECD ārējos novērtējumos ir vairākkārt minēts, ka ir sistēmiski trūkumi finanšu noziegumu ieraudzīšanai, izvērtēšanai un tālāk arī lēmumu pieņemšanai tiesas procesā. Tāpēc mums ir ļoti svarīgi celt kapacitāti, un, lai to varētu darīt, mums ir svarīgs gan tehniskais aprīkojums, resursi, gan arī prasmes. Un OECD ar savu ekspertīzi mums palīdzēs veidot sistēmisku finanšu noziegumu gan uzraudzību, gan arī kontroli, lai mēs varētu ar tiem efektīvāk cīnīties," sacīja ministre.

Tas, cik ilgā laikā šāds audits tiks veikts, pagaidām nav skaidrs – tas būs atkarīgs no darba uzdevumiem. "Mums ir vajadzīga kvalitāte, ne steiga," uzsvēra ministre.

Reizniece-Ozola uzsvēra, ka OECD pārbaudē nevērtēs iestāžu iepriekš pieņemtos lēmumus, kā viņa izteicās iepriekš. OECD esot atteikusies veikt šo uzdevumu – to jau darot Eiropas Banku iestāde (angliski European Banking Authority (EBA)).

Pēc ministres sacītā, iestāžu lēmumu izvērtēšanai vairāk varētu pievērsties ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN"), kas vasarā ieradīsies tehniskā novērtējuma vizītē.

""FinCEN" pārstāvji vasaras sākumā ieradīsies Rīgā, kad novērtēs esošo situāciju finanšu jomā, lai iegūtu sistēmisku redzējumu par finanšu noziegumu izmeklēšanas spējām Latvijā," stāstīja ministre.

FKTK šodien Finanšu sektora attīstības padomi informējusi par izmaiņām ārvalstu klientu struktūrā, kas līdz šim samazinājusies līdz 25%.  "Latvijā strādājošās bankas aktīvi strādā ar riskanto klientu bāzes samazināšanu. Un dati uzrāda būtisku progresu," uzsvēra Reizniece-Ozola.

Padome arī pārrunājusi Eiropas Padomes paspārnē strādājošās "Moneyval" rekomendācijas Latvijai un lēma sanākt uz vēl vienu sēdi, lai vienotos par konkrētiem soļiem, kā ieviest rekomendācijas.

"Pastāv zināmas grūtības šos kritērijus uzlabot, jo Latvijas virzienā vērstā kritika nav par politikas veidošanu, bet tās piemērošanu. To nav iespējams paveikt vienā dienā, bet tas ir paveicams. Galvenais, ka saprotam, kas mums ir jādara," pauda finanšu ministre.

KONTEKSTS:

Par nepieciešamību ierobežot čaulas kompāniju un nerezidentu apkalpošanu saka runāt pēc ASV "FinCEN" paziņojuma par “ABLV Bank” iespējamo saistību ar naudas atmazgāšanu, pēc kura bankai sākās grūtības un tā nolēma pašlikvidēties, un FinCEN pārstāvju vizītes Latvijā.

Finanšu sektora attīstības padome jau 21.martā vienojās bankām aizliegt sadarbību ar čaulas kompānijām. Aprīlī aizliegumu pirmajā lasījumā atbalstīja Saeimā, tādējādi jau no 1.maija bankām būtu aizliegts iesaistīties darījumos ar čaulas kompānijām. 

Par čaulas kompānijām uzskata tādus uzņēmumus:

  • kuri nevar pamatot savu saimniecisko darbību,
  • kuri reģistrēti valstīs, kas neprasa iesniegt finanšu pārskatus,
  • kuriem nav saimnieciskās darbības veikšanas vietas.

Starp Latvijas banku klientiem 26 081 ir čaulas kompānijas, tostarp divas kompānijas ir ar Latvijas izcelsmi.

FKTK sniegtie dati liecina, ka 2017.gada pirmajā ceturksnī Latvijas kredītiestādēs čaulas kompāniju kredīta apgrozījuma īpatsvars visu klientu kredīta apgrozījumā bija 27,8% apmērā. Savukārt kredītiestāžu, kas pārsvarā apkalpo augsta riska klientus, šo kompāniju kredīta apgrozījuma īpatsvars visu klientu kredīta apgrozījumā bija 44,52%.

*precizēts finanšu ministres teiktais ministre iepriekš izteicās, ka OECD vērtēs finanšu tirgus uzraugu iepriekš pieņemtos lēmumus, bet vēlāk precizēja, sakot – to darīs nevis OECD, bet gan cita iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti