OCTA nozarei pērn astoņos gados lielākie zaudējumi – 11,7 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

OCTA nozare pagājušajā gadā strādājusi ar 11,7 miljonu eiro zaudējumiem, kas ir lielākie kopš 2007.gada, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) informācija.

LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics nozares zaudējumus skaidro ar to, ka būtiski pieaugušas zaudējumu atlīdzību izmaksas.

Pērn ir pieņemti 42 044 lēmumi par apdrošināšanas atlīdzības izmaksām par kopumā 41,3 miljoniem eiro – tas ir par 5,2 miljoniem eiro jeb 14,5% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

"Prēmiju pieaugums pagājušajā gadā nav bijis pietiekams, lai segtu apdrošinātāju izmaksu kāpumu, tādēļ 2015.gadu OCTA nozare beigusi ar zaudējumiem gandrīz 11,7 miljonu eiro apmērā," stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs.

Savukārt apdrošināšanas sabiedrību piesaistīto prēmiju summa sasniedza 47 miljonus eiro – tas ir par 1,2% vairāk nekā 2014.gadā.

"Būtiski pieaugušās zaudējumu atlīdzību izmaksas un tam nesekojušais pietiekams palielinājums nopelnīto prēmiju apjomā, radījis situāciju, kad OCTA nozare piedzīvojusi lielākos zaudējumus kopš 2007.gada," norāda Stengrevics.

Vislielākā atlīdzību lēmumu summa izmaksāta par transportlīdzekļu bojājumu un bojāejas zaudējumu atlīdzināšanu, kas kopumā veido 76% no kopējās atlīdzību summas.

Vidējā atlīdzība par Latvijā notikušo negadījumu veidoja 936 eiro - tas, salīdzinot ar vidējo atlīdzību 2014. gadā, ir par 4,3% vairāk. Savukārt vidējā atlīdzība par negadījumu ārvalstīs bija 3 842 eiro - tas, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2014.gadā, bija par 892 eiro jeb 30,2% vairāk.

"Šo straujo pieaugumu ietekmēja vairāku simtu tūkstošu atlīdzību izmaksa 2015.gadā par diviem ceļu satiksmes negadījumiem, kas notika attiecīgi 2007. gadā Īrijā un 2012. gadā Dānijā,” skaidro Stengrevics.

Viņš piebilda, ka vidējais atlīdzības izmaksas lielums par ārzemēs notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem ir 4,1 reizi lielāks nekā vidējais atlīdzības izmaksas lielums, kas tiek izmaksāts par Latvijā notikušajiem negadījumiem.

No pērn apdrošināšanas sabiedrībās reģistrētajiem 34 330 apdrošināšanas gadījumiem 31 758 ir notikuši Latvijā, un no tiem 18 512 – Rīgā.

Jau ziņots, ka OCTA nozare gadiem strādā ar zaudējumiem. 2014.gadā OCTA nozares zaudējumi sasniedza 4,5 miljonus eiro, ziņo LETA.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti