Obligātā elektroenerģijas iepirkuma kvotas dāsni dalītas arī pēc to ierobežošanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) uzdevis veikt dienesta pārbaudi par ministrijas ierēdņu rīcību, piešķirot komersantiem elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesības pēc 2012.gada 28.augusta, kad valdība nolēma apturēt jaunu tiesību piešķiršanu vismaz līdz 2016.gadam. Atbildīgie ierēdņi gan apgalvo, ka atļaujas izsniegtas likumīgi, turklāt ar ministra ziņu.

Valdība pērnā gada 28.augustā piekrita ierobežot valsts atbalstu jauniem atjaunojamās enerģijas projektiem, kā arī gāzes koģenerācijas stacijām. Elektrības obligātā iepirkuma komponente ir tā sadārdzinājusi elektroenerģiju, ka, piemēram, „Liepājas metalurgs” gandrīz nonācis uz bankrota sliekšņa. Taču izrādās, ka arī pēc vēsturiskā 28.augusta Ekonomikas ministrijas ierēdņi čakli dalījuši atļaujas atjaunojamo energoresursu un koģenerācijas stacijām. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts tagad vēlas noskaidrot, kādēļ ierēdņi nav pakļāvušies valdības lēmumam.

„Ierēdņu lēmumiem ir jābūt balstītiem uz likuma, taču arī likuma ietvaros var lemt tā un šitā. Gribam pārliecināties par to, cik lietderīgi izmantots administratīvais resurss,” skaidroja Pavļuts.

Galvenais atbildīgais par atļauju izsniegšanu ir Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, kuram enerģētikas departamenta ierēdņi sagatavo lēmuma projektus. Pūce apgalvo, ka viņam nebija tiesību neizsniegt atļaujas pēc valdības lēmuma. „Ministram ir tiesības veikt dienesta pārbaudes par jebkuru jautājumu. Konkrētā gadījumā ministrs apzināti ir izvēlējies lietot vārdu kvota, kaut patiesībā runā par koģenerācijas atļaujām, kas nav kvotas, nekādā veidā nav ierobežotas. Līdz pagājušajam gadam tās varēja saņemt ikviens rindas kārtībā,” norādīja Pūce.

Taujāts, kāpēc atļaujas dalītas arī pēc valdības lēmuma, kas liedza šo atļauju izsniegšanu, Pūce sacīja: „Ministrijas juristi skaidro, ka atļaujas jāpiešķir saskaņā ar to regulējumu, kas ir spēkā atļaujas pieprasīšanas brīdī. Visas šīs atļaujas tika pieprasītas pirms valdības lēmuma. Tāds ir arī Satversmes tiesas lēmums.”

Atļaujas saņēmušie apgalvo, ka gadījumā, ja šīs atļaujas būtu liegtas, viņi vērstos tiesā, jo pieprasītas atļaujas tika vēl tad, kad liegums nebija spēkā.

Ministrs tā īsti nesniedz atbildi, kādēļ šī dienesta pārbaude nepieciešama un kādas var būt tālākās sekas. Kuluāros runā, ka šādā veidā ministrs mēģina tikt vaļā no valsts sekretāra, ar kuru viņš nespējot sastrādāties jau no pirmās darba dienas.

Dienesta pārbaudi veic komisija, kuras sastāvā ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Labklājības, Finanšu un Ekonomikas ministrijas pārstāvji. To vada ministra biroja vadītāja Laura Buivida. Slēdziens ar rekomendācijām par nepieciešamo rīcību jāiesniedz līdz 1.aprīlim.

2012.gada jūlijā ministrs uzdeva veikt un atklāta konkursa ceļā nodrošināt neatkarīga ārējā audita norisi par elektroenerģijas obligātā iepirkuma kvotu izsniegšanas procesa organizāciju Ekonomikas ministrijā, lai noskaidrotu, vai tiesību izsniegšana, pagarināšana un atcelšana notiek tiesiski, atbilstoši normatīvajiem aktiem un tajos paredzētajai kārtībai, kā arī tiek nodrošināta efektīva risku vadības sistēma. Šo auditu veic zvērinātu advokātu birojs "Raidla, Lejiņš&Norcous" un to plānots pabeigt līdz šā gada martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti