Pusdiena

Valsts probācijas dienesta sistēmas modernizēšanai prasa 108 tūkstošus eiro

Pusdiena

Rumānijā ar protestiem pieprasa valdības atkāpšanos un ārkārtas vēlēšanas

NVA organizēs bezdarbniekiem un darba meklētājiem apmācības finanšu pratībā

NVA organizēs bezdarbniekiem un darba meklētājiem apmācības finanšu pratībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Bezdarbniekiem būs jāapgūst finanšu pratība atsevišķos Nodarbinātības valsts aģentūras kursos. Labklājības ministrijas ieskatā šādi kursi nepieciešami, lai bezdarbnieki un darba meklētāji apzinātos nodokļu nomaksas nozīmi, atbildīgi rīkotos ar finansēm un izprastu valsts un ģimenes budžeta veidošanas pamatprincipus. Kredītņēmēju asociācija norāda uz nepieciešamību vairāk skaidrot arī aizņēmumu saistības un sekas, īpaši ātro kredītu jomā.

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) plāno izstrādāt elektroniskas apmācības moduli par finanšu pratību. Apmācības sniegšot zināšanas par valsts un sociālo budžetu, sociālās apdrošināšanas sistēmu, nodokļu nozīmi un to ietekmi uz sociālo garantiju saņemšanu, to skaitā uz bezdarbnieka pabalsta un vecuma pensijas apmēru, stāsta NVA direktore Evita Simsone:

"Mēs tam pievērsīsim pastiprinātu uzmanību, lai cilvēki saprastu tās sekas, kas var būt nelegālai nodarbinātībai, neatbilstošiem darba līgumu nosacījumiem, kad netiek maksātas sociālās garantijas, jo tie piemēri, ko redz arī Labklājības ministrija, rāda, ka sociāli neaizsargāto cilvēku skaits ir ļoti liels valstī."

Simsone skaidro, ka

jau šobrīd aģentūra piedāvā bezdarbniekiem kursus par to, kā rīkoties ar līdzekļiem, tostarp plānot mājsaimniecības budžetu un uzkrājumus. Pērn lekcijas par finanšu pratības tēmām apmeklējuši 3000 bezdarbnieku visā Latvijā, kas gan ir maz pret lielo sociāli neaizsargāto iedzīvotāju skaitu

"Tas, par ko mēs varam runāt, ir tie cilvēki, kas, kļūstot par bezdarbniekiem, nesaņem pabalstu, un bieži vien tie ir mikrouzņēmumu darbinieki, kas nav sapratuši, ka, beidzoties šīm darba attiecībām, viņiem nebūs ienākumu. Ir piemēri, kad cilvēka bezdarbnieka pabalsts ir vien 7 centi dienā, un tādi paši šie pabalsta apmēri var būt par darba nespēju, un cilvēkam, kas slimo, jau tāpat ir izdevumi par medikamentiem. Tas viss ir šīs nezināšanas dēļ," klāsta Simsone.

Tāpat finanšu pratības kursā sadarbībā ar komercbanku finanšu ekspertiem vieta būs arī tēmām par kredītu ņemšanas saistībām un sekām. Vajadzību pēc šādu zināšanu nodošanas tieši bezdarbniekiem, uzsver arī Kredītņēmēju asociācijas konsultants Aivars Rudi, kurš norāda, ka kredītsaistību nepildīšanas iemesls 90% gadījumu ir tieši ienākumu zaudēšana. Tāpat arvien svarīga tēma - un arī īpaši ļaudīm bez ienākumiem - ir ātrie kredīti

"Parasti cilvēkiem liekas, ka tas ir aizņēmums uz mazu laiku un ka darbu varēs ātri atrast, pelnīt naudu un kredītu atdot. Taču, tiklīdz tas nesanāk - un lielākajai daļai tas neizdodas tik ātri -, tā problēmas ir lielas. Un, ja šis bezdarbnieks vismaz iepriekš sapratīs, ko nozīmē kredītdevēju iespēja piedzīt to naudu no viņa, kādi ir iespējamie riski un zaudējumi, ja to cilvēks apgūs šajos kursos, varbūt daudzi aizdomāsies, ka šis nav tas pareizākais ceļš," saka Rudi.

Lai pamatzināšanas finanšu pratībā būtu pieejamas visiem NVA reģistrētajiem klientiem, jau tuvākajā laikā tiks papildināti bezdarbnieku obligātās informatīvās dienas materiāli ar sadaļu par finanšu pratību. Savukārt kursu un lekciju ciklus plānots uzsākt šī gada laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti