Rīta Panorāma

Intervija ar SEPLP priekšsēdētāju Jāni Siksni

Rīta Panorāma

Šonedēļ pirmizrāde laikmetīgajai kameroperai "Tagadne"

Intervija ar Nodarbinātības valsts aģentūras direktori Evitu Simsoni

NVA direktore: Darba tirgū pieaug spriedze atrast atbilstošus darbiniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pašlaik bezdarba līmenis Latvijā sarūk, bet Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrēto vakanču skaits pieaug. Līdz ar to spriedze atrast atbilstošus darbiniekus palielinās, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja NVA direktore Evita Simsone.

Pašlaik reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā ir 7,3% jeb nedaudz mazāk nekā 66 tūkstoši reģistrēto bezdarbnieku. “Situācija ir stabila un diezgan tipiska Latvijas darba tirgum,” sacīja Simsone.

Līdzās tam, ka samazinās bezdarba līmenis, pieaug reģistrēto vakanču skaits, kas arī ir ierasti vasaras beigām un rudens sākumam. Pašlaik reģistrētas brīvas vakances ir vairāk nekā 20 tūkstoši.

Līdz ar to darba tirgū spriedze atrast vajadzīgos un piemērotus darbiniekus palielinās, piebilda NVA direktore.

Taujāta par Covid-19 ietekmi uz darba tirgu, Simsone sacīja, ka tā nav būtiska. Tiesa, tādas nozares kā tūrisms, viesmīlība, ēdināšana nav atguvušas to līmeni, kāds bija pirms pandēmijas.

Tāpat tika lēsts, ka līdz ar nodokļu izmaiņām, kas stājās spēkā jūlijā, daļā uzņēmumu gaidāma nepilnu slodzi strādājošu darbinieku atlaišana. NVA gan šādu krīzi nenovēro, un nav arī saņemti pieteikumi par kolektīvajām atlaišanām, kas būtu saistītas ar nodokļu politikas izmaiņām.

Darba tirgū tradicionāli manāmas reģionālās atšķirības. Taču iedzīvotāju mobilitāte šajā jomā ir samērā zema, lai gan pieejams atbalsts reģionālās mobilitātes veicināšanai.

Tikmēr vakanču par darba iespējām pilnībā attālināti ir diezgan maz – tikai aptuveni 1%. Tiesa, pieaug tādu darba piedāvājumu skaits, kur daļa darba ir veicama attālināti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti