«Nulles depozīts» vēršas Konkurences padomē par depozīta sistēmas operatora konkursu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Depozīta sistēmas operatora pretendents “Nulles depozīts” ir vērsies Konkurences padomē (KP) par Valsts vides dienesta (VVD) izsludināto depozīta sistēmas konkursu, norādot uz iespējamiem konkurences pārkāpumiem, paziņojumā medijiem informēja uzņēmums.

“Nulles depozīts” vēstulē KP “norāda uz nepieciešamību iesaistīties operatora izvēles procesā un operatīvi izvērtēt iespējamos konkurences tiesību pārkāpumus”. Īpašu uzmanību “Nulles depozīts” aicina pievērst konkursā izvirzīto kritēriju pamatotībai un konkurenta priekšrocībām konkursā.

Vēstulē akcentēts, ka lielo alus un bezalkoholisko dzērienu ražotāju dibinātā operatora kandidāta “Depozīta iepakojuma operators” kopējā darbība var radīt konkurences deformēšanu, jo mazāku depozīta iepakotāju dalība šajā operatorā būs atkarīga no lielāko ražotāju piekrišanas.

“Turklāt “Depozīta iepakojuma operators” var likt šķēršļus konkurentu dalībai depozīta sistēmā un līdz ar to – tirgū kopumā, radot potenciālu ražotāju kartelim,”  uzskata “Nulles depozīts”.

“Nulles depozīts” pauž bažas, ka “lielie ražotāji primāri būs ieinteresēti, lai pašu ražošanas jaudas nodrošinātu ar lietotām alus pudelēm”, kas ir pat par 50% lētākas, nekā jaunas, “savukārt, mazāko dzērienu ražotāju piekļuve šim resursam būs tieši atkarīga no lielo ražotāju kontrolētā depozīta sistēmas operatora lēmumiem”.

KONTEKSTS:

Valsts vides dienests (VVD) konkursā par depozīta sistēmas ieviešanu saņēma 2 pieteikumus un oktobra beigās pieņēma lēmumu par SIA “Depozīta iepakojuma operators” atbilstību normatīvo aktu un minimālajām prasībā, vēlāk arī pretendenta SIA “Nulles depozīts” pieteikums atzīts par atbilstošu normatīvo aktu prasībām.

2020. gada oktobrī valdība apstiprināja dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas noteikumus. Depozīta sistēma Latvijā sāks darboties 2022. gada februārī, un tās pamatprincipi ir noteikti likumā. Zināms, ka iepakojuma depozīta sistēmā iekļautās preces veikalu plauktos kļūs par desmit centiem dārgākas, jo tieši tik varēs atgūt, nododot iztukšoto pudeli vai skārdeni.

Viedokļi par iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu ir atšķirīgi. Daudzi uzņēmēji uzsvēruši, ka tā izmaksātu pārāk dārgi un nebūtu pietiekami efektīva. Vides aizstāvju domas dalās – Vides aizsardzības klubs paziņojusi, ka neatbalsta obligātu depozīta sistēmu, turpretī organizācija “Zaļā brīvība” uzsvērusi, ka tas būtu nozīmīgs videi draudzīgs solis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti