Noziedzīgs grupējums Latvijas un Lietuvas budžetā radījis miljoniem eiro zaudējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Lietuvas Iekšlietu ministrijas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu apturējis starptautiska noziedzīga grupējuma darbību, kas Latvijas valsts budžetam nodarījusi  zaudējumus vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā, informēja VID.

Grupējums apturēts 7.maijā par izvairīšanos no nodokļa nomaksas, pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanu un noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšanu laikā no 2012.gada janvāra līdz 2014.gada maijam.

Noziedzīgo darbību rezultātā Latvijas valsts budžetam esot nodarīti zaudējumi vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā, bet Lietuvas budžetam – 2,5 miljonu eiro apmērā.

Aizturētas 12 personas, sešām personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Finanšu policija noskaidrojusi, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas „klienti” (patiesā noziedzīgā labuma guvēji), kuri darbojās alkohola, pārtikas ražošanas un tirdzniecības, kā arī būvmateriālu tirdzniecības jomā, iegādājās sev nepieciešamo preci (t.sk. cukuru, eļļu, sieru, būvmateriālus) no ārvalstu uzņēmumiem Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā un citās valstīs. Taču PVN atskaitēs uzrādīja, ka prece iegādāta no Latvijā reģistrētiem noziedzīgās grupas kontrolē esošiem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā.

Izmeklēšanā arī noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums saviem "klientiem" Latvijā nodrošināja fiktīvas preču piegādes uz citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Rezultātā "klientiem" nepamatoti samazinās ar nodokli apliekamais objekts.

Kopā ar citu ES dalībvalstu atbildīgajiem dienestiem tiks analizēta arī šādu kravu kustība un starptautiski veiktu transakciju finanšu plūsmas, lai noskaidrotu, vai apturētā grupējuma noziedzīgās darbības rezultātā starp dažādām ES dalībvalstīm nav izveidota „PVN karuseļa” jeb „Pazudušā Eiropas Kopienas tirgotāja” krāpšanas shēma.

Starptautiskā noziedzīgā grupējuma vadības centrs atradās Latvijā, no kurienes tika organizēta noziedzīgos nodarījumos iesaistīto personu darbība citās valstīs, par ko liecina arī operācijas laikā iegūtie pierādījumi.

Noziedzīgās grupas kontrolē bija vairāk nekā simts Latvijā un ārvalstīs reģistrēti uzņēmumi.

Lai radītu priekšstatu par aktīvu saimniecisko darbību, noziedzīgās grupas kontrolē esošajiem uzņēmumiem tika reģistrētas juridiskās adreses un struktūrvienības, kurās uzņēmumu atskaitēs norādītie saimnieciskie darījumi faktiski nenotika un nevarēja notikt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti