Nozares organizācijas: Tiesas atbalsts vēja parkam «Pienava Wind» ir emocionāla uzvara, ne «zaļā gaisma» citiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Administratīvās rajona tiesas atzinums, ka Tukuma domes lēmums neatbalstīt vēja parka “Pienava Wind” būvniecību ir prettiesisks, varētu dot zaļo gaismu citiem vēja parka attīstītājiem. Tomēr Latvijas Radio uzrunātie eksperti atzīst, ka šo konkrēto gadījumu nevar salīdzināt ar citiem. Tiesas lēmums gan izgaismo vairākas problēmas, kuras būtu jānovērš.

Nozares organizācijas: Tiesas atbalsts vēja parkam «Pienava Wind» ir emocionāla uzvara
00:00 / 03:20
Lejuplādēt

Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Irbe uzsvēra, ka tiesas lēmums ir vairāk emocionāla uzvara, nevis kā normatīvais akts, uz kā pamata visos citos iecerētajos vēja parku projektos tiktu pieņemti labvēlīgi tiesas lēmumi.

„Tas tiešām ir precedents, un tas kalpos kā precedents, bet to nevarēs izmantot vienmēr un visur un atsaukties uz šo tiesas lēmumu, jo katrs gadījums ir jāvērtē individuāli. Bet tas, protams, ir liels solis uz priekšu, lai visos citos gadījumos, pieņemot lēmumu, no pašvaldības puses tiktu tajā lēmumā arī vērtēta tā pieredze, kas ir šajā gadījumā, Tukuma lietā,” stāstīja Irbe.

Viņš uzsvēra, ka vēl nav zināms, vai pašvaldība apstrīdēs tiesas lēmumu. Tomēr tiesas atzinums norāda, ka pašvaldībām rūpīgāk jāpieņem lēmumi. Tām esot jāvērtē arī valsts un kopējās sabiedrības intereses, lai Latvijā zaļā enerģija tiktu attīstīta.

Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Andris Vanags norādīja, ka ir vairāki uzņēmēji, kas pie vēja parku attīstīšanas strādā jau ilgāku laiku, pat desmit gadus. Viņš akcentēja, ka dialogam ar sabiedrību ir liela nozīme un kompromisam ir jābūt. Turklāt tas jādara laikus, jau vēja parka projekta izstrādes sākuma stadijā, jo tad varētu izvairīties no lietas nonākšanas tiesā, kas ir galējais risinājums.

„Un tas, manuprāt, parādīja arī pašvaldības neprofesionālu darbu. Tām lietām ir jābūt sakārtotām, lai uzņēmējam, attīstot šo uzņēmējdarbību, kas dod pozitīvu pienesumu Latvijas ekonomikai un tautsaimniecībai, spēles laukums būtu saprotams. Un brīdī, kad projekts ir attīstīts līdz gala stadijai, kad visi eksperti ir devuši pozitīvu slēdzienu, lai nebūtu iespējas šādu projektu noraidīt bez racionāla, ekspertu līmenī balstīta pamatojuma,” izteicās Vanags.

“Pienava Wind” valdes loceklis Gatis Galviņš atzina, ka vēja parku attīstītājiem ar iedzīvotāju pretestību ir jārēķinās. Viņš pauda cerību, ka tiesas lēmums būs pamudinājums arī citiem vēja parka attīstītājiem īstenot savus projektus.

„Es ceru, ka šis piemērs būs stingrs signāls šiem pretiniekiem, kas cenšas vēja parkus apstādināt,” komentēja Galviņš.

Pienavas iedzīvotāja, aktīviste Edīte Zelča, kura iestājas pret vēja parka “Pienava Wind” būvniecību, uzsvēra, ka, par spīti diskusijai ar uzņēmēju, iedzīvotāji jūtas nesaklausīti. Savākti arī vairāk nekā desmit tūkstoši parakstu pret “Pienava Wind” būvniecību.

„Šim tiesas lēmumam es un iedzīvotāji kategoriski nepiekrītam. Patiesībā ar šo tiesas lēmumu tiek pateikts, ka ne domei, ne vietējiem iedzīvotājiem nav tiesību lemt par savu teritoriju. Tātad, ka par teritoriju izlems ārzemju uzņēmējs, nākot ar savu naudu iekšā. Nu, tā tas ir pateikts, jā,” norādīja aktīviste.

Zelča uzsvēra, ka iedzīvotāji nepadosies un arī tiesas lēmumu var pārsūdzēt.

Tukuma domes priekšsēdētājs Gundars Važa Latvijas Radio atklāja, ka par šo tiesas lēmumu deputātu vidū vēl notiek diskusijas. Tāpat ir jau notikušas un vēl notiks tikšanās ar iedzīvotājiem. Viņš akcentēja, ka tiesas spriedums uzliek pienākumu lemt par labu tiesas lēmumam un, to pārsūdzot, tiks pagarināts tikai laiks. Pagaidām dome gala lēmumu nav pieņēmusi un deputātu vidū domas dalās, bet vairākums tomēr sliecas par labu tiesas sprieduma pieņemšanai.

KONTEKSTS:

Pieteikums par vēlmi izveidot Dobeles un Tukuma novados Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku no "Pienava Wind" īpašnieka, uzņēmuma "Eolus", saņemts jau 2016. gadā. Visu šo laiku vērienīgo ieceri pavadīja iedzīvotāju iebildumi. Aicinājumu nepieļaut parka būvniecību parakstījuši 10 000 cilvēku. Dobelē vēja parku, visticamāk, nebūvēs. 

Vides pārraudzības valsts birojs 2019. gada jūlijā deva savu atzinumu par vēja parka izveidi Tukuma novada Pienavā. Projekta attīstītājam vēja parku Pienavā atļauts veidot, ievērojot noteiktus ierobežojumus – varēs būvēt 22 turbīnas iepriekš plānoto 28 turbīnu vietā. Tāpat noteikti citi nosacījumi. Uzņēmums vēja parka izveidē Pienavā plānoja investēt aptuveni 100 miljonus eiro. Tomēr Tukuma pašvaldība liedza vēja parka būvniecību, ko uzņēmums apstrīdēja, gūstot uzvaru tiesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti