Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Sprūdi

Rīta Panorāma

Intervija ar tautas deju ansambli "Dancis"

Intervija ar Juri Lazdiņu

Nozares organizācijas: Sausums skāris lauksaimniekus visā Latvijā un visās jomās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pašlaik Latvijā piedzīvotais sausums skāris lauksaimniekus visā Latvijā un visās zemkopības jomās, intervijā Latvijas Radio un Latvijas Televīzijā atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) un biedrības "Zemnieku saeima" vadītāji.

Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš intervijā LTV raidījumā “ Rīta Panorāma” pastāstīja, ka sausums nodara postījumus lauksaimniekiem visā Latvijā. Pozitīva situācija esot tikai atsevišķos pagastos un uz atsevišķiem laukiem.

Kopumā situāciju viņš salīdzināja ar pērnā gada lietavām, kad lauksaimnieki tikai spēja noraudzīties, kā darbs un lauki iet bojā.

Arī LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis intervijā Latvijas Radio atzina, ka sausums skāris visus lauksaimniekus un, iespējams, labāka situācija ir tikai siltumnīcās, kur ir laistīšanas iespējas.

Šobrīd par kompensācijām netiekot runāts. Pašvaldības var izskatīt iespēju par zemes nodokļa atlaidēm saviem zemniekiem, kas būtu “labs žests” no vietvarām.

Tāpat pašvaldības var vērsties krīzes komitejā. Ārkārtējas situācijas izsludināšana būs atkarīga no tā, ik daudzas un cik aktīvi pašvaldības vērsīsies krīzes komitejā. Lai varētu vērsties Eiropas Komisijā ar lūgumu pēc kopīgās palīdzības Latvijas, Lietuvas un Igaunijas zemniekiem, ir būtiski arī aprēķini par ražas zudumiem un datiem par meteoroloģisko situāciju.

KONTEKSTS:

Šogad kopš maija Latvijā valda sausums, kas ir izkaltējis dažādas kultūras, vietām iznīcinot, iespējams, pat vairāk nekā pusi no gaidāmās ražas. Īpaši valgmes trūkumu izjūt dārzkopji, dārzeņu audzētāji un graudkopji.

Kuldīgas un Ventspils novada pašvaldības rosinājušas Ministru kabinetu izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā. Pirmdien, 18.jūnijā, ziņots, ka šim pašvaldībām pievienojas arī Kandavas novada dome. Kuldīgas novadā iesniegumi saņemti jau no vairāk nekā 60 lauksaimniekiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti