Dienas ziņas

Uzņemta dokumentāla filma par Daugavpili

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Nozarē neparedz straujas izmaiņas mājokļu tirgū

Nozarē neparedz straujas izmaiņas mājokļu tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mājokļu cenas jaunajos projektos šogad īpaši nemainīsies, bet sērijveida namu vērtība varētu samazināties par 5%. Tā diskusijā par mājokļu cenām un inflāciju pauda nozares eksperti. Viņi gan uzsvēra, ka šobrīd ir daudz nezināmo faktoru, kas cenas var ietekmēt.

Mājokli īrēt, izīrēt citam, pirkt vai pārdot? Tas bija galvenais sarunu temats starp īpašumu attīstītāju un īpašumu vērtētāju. Mājokli pirkt, nevis īrēt, ir ilgtermiņā izdevīgāk, bet pašlaik jābūt uzmanīgiem.

"Ilgtermiņā, es gribu pasvītrot – ilgtermiņā – nekustamā īpašuma cena pieaug. Latvija nav tas labākais piemērs, jo mēs tā reāli par jaunajiem projektiem varam sākt runāt tikai no 2005. gada. Bet, ja paskatāmies Amerikas un Eiropas tirgu, tad tās cenas visu laiku iet uz augšu un uz leju, bet kopējā līnija ir visu laiku augšupejoša," sacīja "Acro Real Estate" Vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs.

Tie, kuri pirkuši īpašumu pirms kovida un Krievijas iebrukuma Ukrainā, pašlaik ir vinnētāji. Viņu īpašumu vērtība kāpusi.

Bet, vai strauji augs īpašumu vērtība tiem īpašumiem, kurus iegādājas tagad, pārliecinošas atbildes nav.

"Visas cenas uzlēca ļoti uz augšu, un tad cilvēki, kas iegādājās sākotnējās stadijās, kļuva par lieliem ieguvējiem. Ir kaut kādas pozitīvas tendences ar būvmantreālu cenām, sāk nostabalizēties. Šī inflācija ļoti spiež uz darbaspēka izmaksām.

Ja būvmateriālu cenas sāk normalizēties, tad šī otra komponente – cilvēki būvlaukumā – kļūst dārga," teica "Bonava Latvija" pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša.

Bet, kā tad darīt, – eksperti ar ieteikumiem ir piesardzīgi. "Euribor" likmes palielināšana nozīmē, ka darījumu skaits šogad saruks. Bet tas nenozīmē, ka sekos cenu kritums.

"Ja kādam ir bažas, ka tirgus pārkarst un mūs sagaida cenu kritums – par jaunajiem projektiem es noteikti teiktu, ka – nē. Varbūt nebūs straujš pieaugums, bet kritums noteikti ne," piebilda Ekša.

Vienīgie īpašumi, kam šogad tirgus vērtība varētu kristies, ir sērijveida dzīvokļu nami, kas noveco un nav energoefektīvi. To cenu kritums varētu būt līdz 5%. Eksperti gan neiesaka steigties tirgot savus īpašumus. Tendences norāda, ka tirgus sāk stabilizēties un drošāku lēmumu varētu pieņemt nākamgad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti