Nozare «Food Union» un «Rīgas Piensaimnieka» apvienošanos vērtē pozitīvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piena nozares eksperti iespējamo uzņēmumu „Food Union” un „Rīgas Piensaimnieks” apvienošanos vērtē kā pozitīvu ziņu Latvijas piena pārstrādes nozarei, prognozējot, ka tas varētu stiprināt ražotāju pozīcijas eksporta tirgos, un arī uzlabot konkurētspēju pret kaimiņvalstu ražotājiem. Savukārt par darījuma iespējamu negatīvu ietekmi uz patērētājiem šobrīd nav pamata runāt.

Piena nozare Eiropas Savienībā jau pagājušogad Krievijas sankciju iespaidā piedzīvoja gan nozīmīga noieta tirgus pazušanu, gan arī konkurences saasināšanos. Tāpēc kopumā divu nozares lielo uzņēmumu – „Food Union” un „Rīgas Piensaimnieks”, apvienošanos var vērtēt pozitīvi, uzskata eksperti.

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks ir pārliecināts, šādai nozares uzņēmumu konsolidācijai bija jānotiek jau iepriekš: „Es teiktu, ka tā ir pārliecinoši pozitīva ziņa. Mēs esam jau vismaz desmit gadu garumā runājuši par to, ka Latvijas piena nozare sadrumstalota, mēs esam neefektīgi, vāji konkurētspējā. Nu šis ir tas notikums, kas kaut daļēji uzlabos mūsu konkurētspēju, sevišķi ārvalstu tirgos. Šeit nav runa par to, ka tas ko būtiski mainītu vietējā tirgū, jo, pirmkārt, Latvijā teju 50% jāizved, mēs nevaram to vietējā tirgū realizēt. Piena apjoms pieaugs, tātad mūsu mērķis ir piena eksports.”

Jānis Šolks arī noraida bažas par to, ka jaunizveidotais uzņēmums varētu kļūt pārāk ietekmīgs un liels, lai negatīvi ietekmētu tirgu, jo pat pēc apvienošanās tas joprojām būs mazāks, nekā, piemēram, Lietuvas lielākie piena pārstrādātāji.

„Ja mēs runājam par trim lielākajiem Lietuvas piena pārstrādātājiem, tad jāatceras, ka katrs no tiem pienu pārstrādā gandrīz tikpat daudz, cik visa Latvija kopumā. Katrs no trim lielākajiem pārstrādā 1000 tonnas piena dienā, bet Latvijā 1400 visi kopā,” skaidro Šolks.

Uz pozitīvu atzinumu no Konkurences padomes cer arī uzņēmums „Food Union”. Uzņēmuma vadītājs Normunds Staņēvičs paļaujas uz to, ka padome ņems vērā apstākļi, ka uzņēmumu apvienošanās galvenokārt ir paredzēta konkurētspējas stiprināšanai ārvalstu tirgos.

Konkurences padome šādus uzņēmumu apvienošanās darījumus vērtē mēneša laikā, tomēr gadījumā, ja lietā nepieciešama padziļināta apstākļu izpēte, izvērtēšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no apvienošanās ziņojuma saņemšanas dienas.

Jau ziņots, ka viens no Latvijas lielākajiem piena pārstrādātājiem "Food Union" plāno apvienoties ar uzņēmumu "Rīgas Piensaimnieks". Tiesa, lai darījums varētu notikt, vēl ir nepieciešama Konkurences padomes piekrišana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti