Dienas ziņas

Grib ieviest jaunas apmācības metodes mūzikas stundās

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Mazie HES – civilās aizsardzības objekti?

Nozare aktualizē jautājumu par mazo HES iekļaušanu civilās aizsardzības objektu sistēmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Papildu garants kādas enerģētiskās krīzes gadījumā varētu būt mazo hidroelektrostaciju (HES) iekļaušana civilās aizsardzības objektu sistēmā, uzskata nozares pārstāvji. Tas gan vēl būtu jāpārrunā ar atbildīgajām ministrijām. Ekonomikas ministrijā (EM) norādīja, ka diskusijai būtu atvērti, bet situācija jāvērtē plašāk. 

Pēc Valsts vides dienesta (VVD) sniegtās informācijas Latvijā darbojas 146 mazās HES. Lai gan interesenti būtu, esošie normatīvi liedz būvēt jaunas mazās HES. Tālab, aizsargājot esošās spēkstacijas, Mazās hidroenerģētikas asociācijā norādīja, ka mazās HES vajadzētu iekļaut civilās aizsardzības objektu sistēmā, lai krīzes gadījumā kaut vai lokāli varētu mājsaimniecības nodrošināt ar vietējo elektroenerģiju.

Mazās hidroenerģētikas asociācijas un Latvijas Atjaunojamās enerģētikas federācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Irbe norādīja: "To jau vajadzēja sen izdarīt, bet, tā kā esam situācijā, ka visā valstī sākam domāt un meklēt risinājumus, es ceru, ka arī šis jautājums tiks lietišķi un konstruktīvi izskatīts. Mums ir jābūt gataviem nodrošināt tajā nepieciešamības brīdī, un šeit es nerunāju par kaut kādu kara stāvokli, bet par visāda veida krīzēm, tai skaitā arī enerģētisko krīzi. Mums būtu jābūt gataviem nodrošināt lokāli ar elektronenerģiju, kaut vai tā būtu viena liela ēka vai vairākas ēkas."

EM uzskata, ka minētais priekšlikums no Mazās hidroenerģētikas asociācijas puses, iespējams, būtu atbalstāms, taču sākumā visām iesaistītajām pusēm būtu jāsanāk kopā uz pārrunām.

EM valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Edijs Šaicāns atzīmēja: "Būtu jāsaprot detaļas. Kā viņi uz to skatās, jo tipiski visas mazās HES tiek pieslēgtas sadales sistēmai, kas nozīmē, ja ir lielākā krīze, kur iesaistīta reģionu pārvade, tad pēc būtības HES pašas to problēmu neatrisina, līdz ar to tur būtu jāskatās uz to bildi daudz plašāk."

Saprotams, ka šāda iniciatīva paredzētu veikt papildus tehniskos uzlabojumus mazajās HES un līdzekļu ieguldījumu. Tikmēr HES īpašnieki uzskata, ka tā ir atbalstāma iniciatīva, ja vien tas neuzliks papildus kādu administratīvo slogu.

Rundāles ūdensdzirnavu HES īpašnieks Vladislavs Bergmanis sacīja: "Ņemot vērā situāciju, kas tagad pasaulē ir, sevišķi Eiropā, visi kari notiek enerģijas dēļ. Visi grib pārdot dārgāk to, kas viņiem ir. Manuprāt, valsts līmenī sākumā vajag saglabāt un tad mēģināt realizēt to potenciālu, kas mums Latvijā sevišķi ir. Un, protams, viens no tādiem veidiem ir hidroenerģija."

Piemēram, par aizliegumu būvēt jaunas mazās HES Bergmanis minēja Vācijas piemēru, kur pat uz mazām upītēm ir uzstādītas niecīgas jaudas HES, taču cilvēki izmanto šos piedāvātos dabas resursus, tai pašā laikā meklējot alternatīvas zivju ceļiem un risinot citus jautājumus, lai tas nekaitē dabai kopumā. 

Latvijā ir arī virkne citu problēmu ar kurām saskaras mazo HES īpašnieki. Piemēram, nespējot pildīt obligātā iepirkuma komponentes prasības saistībā ar tehnisko aprīkojumu un citiem jautājumiem. Aptuveni 10 hidroelektrostacijas, iespējams, drīz pārtrauks savu darbību. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti