Novados darbaspēka problēmas cer risināt ar Mājokļu fondu, kas attīstīs īres dzīvokļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Darbaspēka problēmas reģionos cer risināt ar Mājokļu fondu, kas attīstīs īres dzīvokļus novados. Ministrija piedāvā jau nākamajā gadā izveidot fondu kā atbalsta instrumentu pašvaldībām, un tā plānotais apjoms būtu 100 miljoni eiro. Pašvaldības apstiprina vajadzību pēc mājokļiem un nepieciešamību tos būvēt pēc jauniem ilgtspējīgiem standartiem.

Novados darbaspēka problēmas cer risināt ar Mājokļu fondu, kas attīstīs īres dzīvokļus
00:00 / 04:45
Lejuplādēt

Mājokļa fondā sākotnēji plānots ieguldīt 100 miljonus eiro, un līdz 2035. gadam tiks izveidoti vairāk nekā 4000 īres dzīvokļi, aplēsts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM). Šie mājokļi domāti pedagogiem, mediķiem un citiem speciālistiem un kā dzīvojamais fonds, ar kura palīdzību pašvaldības varēs piesaistīt uzņēmējus, nodrošinot īres dzīvokļus to darbiniekiem.

"Tie mūsu ieskatā ir vismaz 120 īres dzīvokļi katrā pašvaldībā, paredzot, ka tas būs ilgtermiņa fonds, kurā mājokļu izveide notiks pa gadiem un kārtās. Runājot ar pašvaldībām, mēs redzam, ka ne visur būs vajadzīgas trīs mājas – kādā vajadzīgas četras, kādā viena. Šeit mēs skatāmies lielā mērā uz uzņēmēju vajadzībām un to, vai šis piedāvājums izveidot darba vietas ir komplektā ar lūgumu nodrošināt darbaspēkam iespēju dzīvot konkrētajā teritorijā," sacīja VARAM valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilze Oša.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone apstiprināja, ka uzņēmēji jau ilgstoši signalizē par darbaspēka trūkumu reģionos. Līdzās cilvēku migrācijai vai darbinieku kvalifikācijas trūkumam būtiska problēma ir arī īres mājokļu pieejamība.

"Vai tas būs pietiekami tai problēmai…. droši vien daļēji tas to risinās. Protams, ir novadi, kuros ir darba vietas un attīstības potenciāls, bet dzīvojamais fonds tam netiek līdzi. Tur ir jāskatās, vai un kā privātais uzņēmējs to var nodrošināt, un tad iesaistās pašvaldība. Tad mums ir arī attālāki reģioni – pierobeža, kur ir citas problēmas. Tāpēc, protams, šeit ir ārkārtīgi svarīgi, lai te būtu skaidrs plāns novada pārvaldībai kopā ar galvenajiem uzņēmēju pārstāvjiem, vai un kā tas ir pieejams," sacīja Meņģelsone.

Aizvadītajā nedēļā pašvaldību diskusijā par mājokļu pieejamību un darbaspēka piesaisti reģionos Valmieras novads norādīja, ka tur akūti nepieciešams izveidot ap 500 mājokļus līdz 2026. gadam. Savukārt Jēkabpils novadā īres dzīvokļi ir pieejami, bet neatrodas vietās, kur tie darbaspēkam būtu nepieciešami.

Arī Liepājā īres mājokļi ir pieejami, taču par nesamērīgu cenu. "Liepājā situācija ir tāda, ka pieci trīsistabu dzīvokļi īrei pieejami un tā cena ir neatbilstoša, tas ir vidēji 500 eiro par mēnesi. Un, ja mēs salīdzinām ar pirkšanas cenu, tad pērkot – mēnesī par šādu dzīvokli maksa ir ap 350 eiro mēnesī. Tad situācija šobrīd ir tāda, ka izdevīgāk ir pirkt, nevis īrēt, ja mēs skatāmies mēneša griezumā. Bet pirkšanai ir tā lieta – vai cilvēks var paņemt kredītu un vai ir nauda pirmajai iemaksai. Tāpēc ir svarīgi šos īres dzīvokļus piedāvāt par zemākām cenām, lai nostabilizētos cenas, jo tur, kur ir deficīts, tur arī rodas kaut kādas spekulācijas," diskusijā skaidroja Liepājas pašvaldības pārstāvis Kārlis Beihmanis.

Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve Andra Feldmane papildināja, ka pēc novadu reformas pašvaldībām ir bažas arī par nomales efekta veidošanos reģionos. Mājokļa fonda iecere varētu to mīkstināt, jo lielajiem investoriem būtiskākie priekšnosacījumi ir sakārtoti ceļi un infrastruktūra, kā arī darbaspēks, kam savukārt vajadzīgas dzīvesvietas.

"Jautājums, kā šis Mājokļu fonds ierakstīsies arī ilgtspējīgā pašvaldības ciema attīstībā. Vai mēs šeit runāsim arī par koka ēku būvniecību, kas būtu arī CO2 izmešu uztveršanas jautājums, vai mēs vienkārši ar šo fondu iesim tādā klasiskā būvniecības izpratnē? Pašvaldības ir atbildīgas par klimatu un CO2. Manuprāt, mums šobrīd ir jādomā par pilnīgi cita veida būvniecības standartiem," sacīja Feldmane.

Ministrija norādīja, ka finansējums sākotnēji plānots no emisijas kvotu izsoļu instrumenta. Paredzēts, ka fonda institūcija, ievērojot pašvaldības vajadzības, veidos īres dzīvokļus un iznomās tos pārvaldniekam, kurš savukārt apsaimnieko un izīrē mājokļus, veicot regulārus nomas maksājumus fondā. Fonda ietvaros plānots attīstīt projektus ar zemām mājokļu uzturēšanas un apsaimniekošanas izmaksām, kas ievērošot arī augstus vides standartus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti