Dienas notikumu apskats

"Spēlmaņu nakts" nominācijās dominē Nacionālais teātris

Dienas notikumu apskats

Lavrovs: Vairāku desmitu Krievijas futbola fanu aizturēšana ir nepieņemama

Notāru reformā pieļauj atkāpes no sākotnējā plāna

Notāru reformā pieļauj atkāpes no sākotnējā plāna

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nekustamo īpašumu darījumu jomas reformas jeb tā dēvētās notāru reformas, pret kurām viedokli paudušas vairākas sabiedriskās organizācijas, visticamāk, tiks turpinātas. Tomēr, iespējams, iecere par to, ka ikviens nekustamā īpašuma pārdošanas darījums būtu jāveic notariālā akta formā, paredzot notāru atlīdzību 0,5% apmērā no līguma summas, varētu tikt atmesta – šāds viedoklis izskanējis no Tieslietu ministrijas pēc trešdien, 15.maijā, notikušās tikšanās ar nozares ekspertiem.

Latvijas darba devēju konfederācija pārstāvis Pēteris Leiškalns atzīst, ka konfederācija bijusi starp organizācijām, kura iebildusi pret pretrunīgo ieceri. „Mēs atbalstām esošo situāciju, kad klientiem ir iespēja izvēlēties – vai nu viņš vēlas paraksta apstiprināšanu un nostiprinājuma lūguma uzrakstīšanu, par ko tiek maksāts fiksēts maksājums vai arī, ja klients vēlas – sastādīt notāra akta formu, kur maksājums izriet no darījuma vērtības. Mēs atbalstām šo variantu (..) Mēs arī uzskatām, ka ir nepieciešamas arī tehniskas pārmaiņas, lai novērstu krāpšanas risku,” piebilda Leiškalns.

Jau pēc tikšanās ar sabiedriskajām organizācijām tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība) apstiprināja, ka

notāra obligāta dalība tomēr netiks attiecināta uz visiem nekustamā īpašuma darījumiem. „Paaugstināta grupa ir nerezidenti, īpaši fiziskās personas, ja mēs runājam par netīrās naudas atmazgāšanas novēršanu (..),” viņš pauda.

Ministrs arī uzsvēra, ka kopumā tikšanās ar sabiedriskajām organizācijām ir bijusi auglīga, un ir izdevies panākt vienošanos arī par citām ar iecerēto reformu saistītajām prioritātēm. „Šie četri galvenie pamatvirzieni, par kuriem vajag atrast kopsaucēju, ir ēnu ekonomikas apkarošana, darījumu tiesiskums un drošība, birokrātijas mazināšana un izmaksu mazināšana. Kopīgais visos šajos dažādajos viedokļos, kas brīžiem ir ļoti polāri un antagoniski, darba grupa plašāk strādās, lai izveidotu elektronisko parakstu, vienas pieturas aģentūru un mazināsim to birokrātiju, kāda ir bijusi līdz šim,” teica Rasnačs.

Savukārt Leiškalns pievērsa uzmanību, ka starp darba devēju konfederācijas prioritātēm ir arī jautājums par nodokļu piemērošanu nekustamā īpašuma darījumiem.

„Ne visos gadījumos, kad valsts iekasē nekustamā īpašuma nodokli, īpašuma atsavināšanas gadījumā tas ir pietiekami pamatoti, jo īpašuma atsavināšanas gadījumā, cilvēks negūst ienākumus,” skaidro Leiškalns.

Savukārt Zvērinātu notāru padome uzskata, ka ierosinātā reforma nekustamo īpašumu darījumu jomā izpelnās asu nekustamo īpašumu attīstītāju un advokātu pretestību, jo liegs iespēju izvairīties no nodokļu nomaksas, mākslīgi samazinot oficiāli uzrādītās darījumu summa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti