Pasaules panorāma

Sociāldemokrātu un nacionālistu panākumi Somijā

Pasaules panorāma

Ukrainas austrumi – ekoloģiska bumba ar laika degli

Norvēģu fondiem Latvijā – 15 gadu

Norvēģijas vēstnieks Latvijā: Norvēģija līdz 2024. gadam Latvijā ieguldīs ap 100 miljonu eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ir pagājuši 15 gadi, kopš Latvijā darbojas Norvēģijas finanšu instruments jeb granti. Ar tiem vairāk nekā 100 miljonu eiro ir investēti izglītībā, izpētē, vidē, reģionu attīstībā, kultūrā un daudzās citās jomās. Intervijā Latvijas Televīzijai Norvēģijas vēstnieks Latvijā Kristians Ēdegors uzsver, ka Latvija Norvēģija ir interesanta no investīciju nodokļa un stāsta, ka tās tās mērķis ir mazināt atšķirības un palīdzēt nostabilizēties ekonomiski un sociāli. 

Kā jūs redzat, cik veiksmīgas investīcijas 15 gadu laikā ir bijušas?

Sadarbība Eiropas ekonomiskajā zonā ir vēl viens no mūsu  galvenajiem uzdevumiem. Mēs atzīmējam jau 25. gadadienu kopš tās rašanās un 15. gadadienu kopš Latvija ir gan Eiropas Savienībā, gan tās ekonomiskajā zonā un piedalās Norvēģijas grantos.

Līdz 2024. gadam mēs Latvijā esam paredzējuši ieguldīt ap 100 miljonu eiro dažādiem projektiem – izglītībā, zinātnē, tieslietās, vidē, reģionālajā, ekonomiskajā attīstībā, un galvenais mērķis ir palīdzēt ekonomiskajai un sociālajai attīstībai un mazināt atšķirības.

Tas rada pamatu sadarbībai starp cilvēkiem, institūcijām, organizācijām Norvēģijā un Latvijā.  Viens, ko vēlos uzsvērt ir, ka daļa no šiem Norvēģu grantiem ir atbalsts nevalstiskajām organizācijām un pilsoniskajai sabiedrībai. Aktīva pilsoniskā sabiedrība ir ļoti svarīga demokrātijai un ir viena no svarīgākajām vērtībām, kas mums Ziemeļu valstīm ir un ceru būs arī nozīmīga Latvijai un Baltijai, kas arī ir Ziemeļu zemes.

Jūs plānojat turpināt vairāk ieguldīt tieslietās, iekšlietās, cīņā ar  ekonomisko noziedzību. Vai tas nozīmē, ka tās jūs saredzat kā īpaši problemātiskas jomas Latvijā?

Es nedomāju, ka šie sektori ir problemātiski, taču, es, protams, lasu avīzēs un medijos, ka šim sektoram ir pievērsta liela uzmanība – kriminālizmeklēšanas, korupcijas gadījumi. Mēs par to lasām katru dienu. To var uztvert arī kā pozitīvu zīmi, ka Latvijas varas iestādes rīkojas. Norvēģija šo jomu ir atbalstījusi jau no paša grantu sākuma, īpaši probācijas dienestus un cietumu administrācijas. Mēs esam daudz finanšu veltījuši Latvijas cietumu modernizēšanai. Otra šīs programmas daļa ir palīdzēt Latvijas varas iestādēm cīnīties ar organizēto noziedzību. Jaunajā periodā mēs tam esam paredzējuši visai ievērojamu summu.

Cik interesanta Latvija Norvēģijai  ir no biznesa viedokļa?

Jau kopš brīža, kad Latvija atguva neatkarību. Norvēģijas kompānijas ir bijušas ļoti ieinteresētas investīcijās Baltijā un jo īpaši Latvijā. Te patlaban darbojas vairāk nekā 300 norvēģu uzņēmumu, kas strādā dažādās jomā. Staigājot pa Rīgu, redzat "Narvesen" kioskus, bet, protams, ir daudz kas vairāk, un  gandrīz visās iespējamajās jomās. Agrāk bija arī bankas, kas tagad vairs nav tik aktīvas un redzamas... Bet joprojām ir apdrošināšanas kompānijas, benzīntanki, mazumtirdzniecības uzņēmumi un daudz dažādu ražotņu un pakalpojumu centru. Būt Norvēģijas vēstniekam Latvijā ir ļoti pozitīva pieredze šo dažādo ekonomisko aktivitāšu dēļ, tā kā norvēģu kompānijas rada jaunas darba vietas, vērtības un maksā Latvijai nodokļus.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti