Norvēģijā aizturētajam Latvijas zvejas kuģim nosaka 180 000 eiro sodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aizturētais Latvijas sniega krabju zvejas kuģis „Senators” joprojām atrodas Norvēģijā, Kirkenesas ostā. Par atbrīvošanu norvēģi noteikuši 180 tūkstošus lielu sodu, tomēr Latvija pārkāpumu neatzīst un sodu nemaksās, informēja Eiropas Savienības Krabju zvejas asociācijas pārstāvis Didzis Šmits.

Pērn līdzīgā situācijā esot nonācis arī Lietuvas zvejas kuģis, kurš gan atradies citā teritorijā.  Norvēģijas pirmās instances tiesā lietuvieši panākuši uzvaru. Šmits ir pārliecināts – ja būs jātiesājas, Latvija panāks labvēlīgu lēmumu.

“Lietuvas kompānija ir uzvarējusi šo tiesu pret Norvēģiju pirmā instanē, kas ļoti skaidri apliecina, ka norvēģu traktējums kopumā par to, kā pielāgojās tiesības attiecībā uz šelfu un tiesībām tur zvejot, ir nepareizs. Līdz ar to

šis ir tāds labs precedents, lai būtu skaidrība, ka arī mēs varam izcīnīt to, ko mēs uzskatām par mūsu taisnību šajā situācijā.

Kuģis būs droši vien ostā, līdz tiks saprasts, kādi risinājumi, tiesiski vai diplomātiski, vai savādāk,” pauda Šmits.

Eiropas Savienības Krabju zvejas asociācijas pārstāvis Didzis Šmits.
00:00 / 00:30
Lejuplādēt

Jau ziņots, ka saistībā ar sniega krabju zveju Norvēģijas teritorijas Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos arestēts Latvijas zvejas kuģis "Senators" un 30 tā apkalpes locekļi.

Jebkuru dabas resursu ieguve Špicbergenas vai Svalbāras reģionā noteikta pēc 1920.gada Parīzes līguma, kas noslēgts starp 42 valstīm, tai skaitā Latviju. Latvija uzskata, ka, aizturot tā zvejas kuģi, Norvēģija šo līgumu pārkāpusi. Tāpēc Latvijas Ārlietu ministrija iesniegusi Norvēģijai notu par to, ka nepieciešams atbrīvot Latvijas kuģi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti