Norvēģi Liepājas ostā ražos lielus zivju audzēšanas sprostus un ar tiem attīrīs fjordus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) teritorijā savu darbību uzsācis pirmais uzņēmums ar Norvēģijas kapitālu "Norplast Piemare". Uzņēmums līdz šim darbojies Saldū, taču tagad iegādājies ostas uzņēmumu, kas atrodas līdzās pašam pilsētas centram. 2022. gadā uzņēmums plāno uzsākt liela izmēra kompozītmateriāla izstrādājumu ražošanu zivju audzētavām un naftas ieguves nozarei, lai tos eksportētu uz Norvēģiju. 

Norvēģi Liepājas ostā ražos milzu zivju audzēšanas sprostus un ar tiem attīrīs Fjordus
00:00 / 04:17
Lejuplādēt

Norvēģu investoru ienākšana pilsētā ir jauns pavērsiens, šogad Liepājā darbību uzsāka arī Somijas uzņēmums Vecās ostmalas biznesa parkā. Liepājai līdz šim ir ievērojama pieredze tieši ar Skandināvijas uzņēmumiem, to uzsvēra Liepājas domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš.

"Gribu akcentēt vēsturisko mirkli, kad Liepājā sāka sadarboties ar Dānijas uzņēmumiem. Pirmais bija uzņēmums "Pumac", kas uzsāka darbību Liepājā. Tā soli pa solim, informējot un stāstot par biznesa vidi Liepājā, šobrīd mēs redzam daudzus Dānijas uzņēmumus. Ticu un ceru, ka pirmais Norvēģijas vēstnesis varētu būt līdzvērtīgs stāsts nākotnē, ka pieaugs norvēģu biznesa vides interese par Liepājas pilsētu," sacīja Ansiņš.

Norvēģijas uzņēmums "Norpartners", kas ir "Norplast" mātes uzņēmums, specializējas stikla šķiedras elementu ražošanā un montāžā, līdz šim tas savu darbību izvērsa Saldū piecās ražotnēs. Arī iepriekš uzņēmums izmantoja Liepājas ostu savas produkcijas pārvadāšanai. Tagad uzņēmums spēris nopietnu soli, iegādājoties vienu no pilsētas ostas uzņēmumiem. Daļa no piestātnēm atrodas iepretim Liepājas Tramvaja tiltam un tuvu centram. "Norpartners" izpilddirektors Lauritzs Skeide norādīja, ka uzņēmums Saldū strādā jau vairāk kā 25 gadus.

"Pēc tik daudziem gadiem mēs nolēmām, ka Liepājas ostā mums pašiem varētu būt savs terminālis, lai no tā varētu sūtīt savu produkciju," atzīmēja Skeide.

Par "Norplast Piemare" vadītāju Liepājā kļuvis līdzšinējais Liepājas SEZ pārvaldes Biznesa attīstības un mārketinga daļas vadītājs Gatis Ginters, kurš bija gatavs pieņemt jaunus izaicinājumus. Savulaik viņš bija Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības vadītājs Norvēģijā, pirms vairākiem gadiem atgriezās dzimtajā pilsētā, tagad vadīs Norvēģijas uzņēmumu Liepājā. 

Ginters norādīja, ka uzņēmums Liepājas ostu izvēlējies kā perspektīvāko vietu, kur ilgtermiņā attīstīt jaunus un inovatīvus kompozītmateriālu produktus.

"Uzņēmums nodarbosies ar lielgabarīta kompozītmateriāla ražošanu. Primāri sāks ar kompozītmateriāliem, kas ir domāti ostas un jūras aprīkošanai – bojas, bākas. Vienlaicīgi naftas nozarei ražosim dažādu sūkņu un citu elementu vākus," pastāstīja Ginters.

Nākamajā gadā uzņēmums sāks ražot savu galveno produkciju, un tie būs lieli zivju audzēšanas sprosti, kas palīdzēs attīrīt fjordus un no ledājiem jūras līčus. 

Par tiem stāstīja uzņēmuma pārstāvis: "Tādus lielus – 45 metru diametrā, 20 metru augstumā – bunduļus no kompozītmateriāliem, to mēs darīsim Ziemas ostā. Ar baržu sūtīsim uz Norvēģiju, kur uzreiz iegremdēs fjordā. Tas būs ilgtspējīgs un slēgts zivju audzēšanas sprosts, kur nebūs izmešu ārpusē, jo viss, arī barība, ko zivīm kaisa un ko tās neapēd, kas līdz šim bira fjordā, – tas tiks pilnībā savākts un pārstrādāts kādā lauksaimniecībā izmantojamā mēslojumā. Atliekas tiks pilnībā savāktas, būs pilnīga aprites ekonomika, tas ļoti attīrīs fjordus Norvēģijā."

Liepājas SEZ pārvaldnieka pienākumu izpildītājs Uldis Hmieļevskis atzīmēja, ka šāda uzņēmuma ienākšana Liepājā parāda nākotnes tendences.

Viņš skaidroja: "Tātad industrija saistībā ar ostu. Šī būs ražošana, ko citur nevar izvietot, kā tikai tiešā ostas tuvumā, ņemot vērā ražotā produkta izmērus; tai jābūt ostas piestātnē. Tas nebūs liels ieguvums Liepājas ostai tonnu izteiksmē, bet tas būs labs pienesums sinerģijā – industrija un osta."

"Norplast Piemare" jau darbojas vairākās ostas piestātnēs un piedāvā kravu uzglabāšanas pakalpojumus atklātā tipa kravu laukumos un slēgtās noliktavās 3000 kvadrātmetru platībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti