Nodot taru un ziedot – veikalu tīkli meklē jaunus ziedošanas rīkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ziedošanas iespējas nodrošināšana ir neatņemama mazumtirdzniecības tīklu ikdienas sastāvdaļa. Ziedošanas veidi veikalos pieejami daudz un dažādi, bet, mainoties cilvēku naudas lietošanas paradumiem, tiek meklēti aizvien jauni ziedošanas rīki.

Nodot taru un ziedot – veikalu tīkli meklē jaunus ziedošanas rīkus
00:00 / 04:57
Lejuplādēt

Nodot taru un ziedot. Tas ir jauns veids, kā ziedot naudu līdzcilvēku atbalstam. Šāda iespēja vismaz pagaidām ir tikai "Lidl" veikalos, bet arī citi mazumtirdzniecības tīkli solīja, ka tuvākā laikā šāda iespēja – ziedot nodotās taras naudu – būs. "Lidl" pārstāvis Ingars Rudzītis skaidroja, kā darbojas ziedošana opcija taras nodošanas aparātā.

"Uzreiz pēc tam, kad ir veikta taras nodošana, plastmasas vai stikla, pēc tam parādās ekrāns, kurā ir divi taustiņi. Viens no tiem ir parastais, zaļais, lai saņemtu čeka izdruku. Vai arī otra poga, oranžā krāsa norāda uz ziedošanas iespēju. Uzspiežot uz oranžās pogas, tiek veikts ziedojums un cilvēks var justies labi," stāstīja Rudzītis.

"Lidl" taromātos ziedotā nauda nonāk senioru atbalsta projektā "Vecums nav vientulība", kuru īsteno Latvijas Samariešu apvienība. Pirmajos divos ar pusi mēnešos šādi ziedoti 1300 eiro jeb 13 000 taras vienību.

"Protams, ceram, ka Ziemassvētkos, kad ziedošanas gars mūsos valda vairāk, šis skaitlis pieaugs. Varam teikt, ka lielākā ziedošanas aktivitāte ir Rīgas veikalos, kur ir lieli mikrorajoni un tajos ir daudz cilvēku. Ārpus Rīgas visvairāk ir ziedots Ogrē, bet vismazāk – Tukumā. Šie līdzekļi tiek iztērēti vietējā novada senioru atbalstam. Ir cilvēki, kuri nes pudeles, lai dabūtu atpakaļ naudu par samaksāto taru, bet ir tādi, kuri depozītu samaksājuši, pudeles sakrājušās, māja jāiztīra, bet tie daži desmiti centi nav vajadzīgi un tos var noziedot. Mēs esam redzējuši, ka nāk tēti ar bērniem un bērniem ir liels piedzīvojums nodot tukšās pudeles un beigās nospiež ziedošanas pogu, un ir izdarījis labu darbu," stāstīja "Lidl" pārstāvis.

Rudzītis norādīja, ka pagaidām ziedotāju procents nav liels, bet šī ir jauna pieredze, pie kuras jāpierod.

"Pat ja mēs panāktu, ka tikai 5% no pudeļu nodošanas tiktu ziedots, tad tas jau būtu ļoti daudz. Pašlaik, ja mēs runājam par šiem 1300 eiro, tad tas ir zem 1%. Ir vēl kur augt," secināja veikalu tīkla pārstāvis.

"Rimi" pārstāvis Juris Šleiers teica, ka ziedošanas iespējas ir daudz un dažādas, piemēram, iemest naudu ziedošanas kastītes pie kases, ir iespēja ziedot lojalitātes kartē uzkrāto naudu, iegādāties ziedošanas kuponus e-veikalā, pirkt konkrētus produktus, šādā veidā ziedojot naudu kādam konkrētam mērķim. Tomēr, ņemot vērā tendenci, ka cilvēki aizvien biežāk izvēlas makā neturēt skaidru naudu, Latvija Radio jautāja Šleieram, kurš ziedošanas kanāls ir populārākais?

"Tomēr kastītes joprojām ir ļoti iedarbīgs un populārs veids. Caur "Rimi" nedēļas laikā iziet simtiem tūkstošu cilvēku, un tas joprojām ir daudz vairāk nekā e-veikalu lietotāji. Kastītes ir ļoti ietekmīgs naudas piesaistes kanāls," atzina "Rimi" pārstāvis.

Arī "Maxima" pārstāve Laura Bagātā uzsvēra, ka pagaidām ziedošanas kastītes ir iecienītas, bet aizvien vairāk ziedošanas akcijās tiek likti lietā dažādi digitālie rīki.

"Plānojot decembra kampaņu, mums bija saruna ar "Ziedot.lv" pārstāvjiem par digitālajām ziedošanas kastēm, kas dod iespēju bez skaidras naudas pieiet pie šī aparāta un noziedot, izmantojot maksājuma karti, šādā veidā paplašinot iespējas," stāstīja Bagātā.

Latvijas Samariešu apvienības direktors Andris Bērziņš sacīja, ka sadarbība ar mazumtirdzniecības tīkliem ir kopš 2008. gada, kad valstī bija ekonomiskā krīze, un arī šobrīd palīdzīgas rokas sniegšana līdzcilvēkiem nav mazinājusies.

"Ziemassvētku laiks ir laiks, kad mēs domājam par citām vērtībām, par savu vietu pasaulē un citiem cilvēkiem sev līdzās. Tie ir gan mūsu ģimenes locekļi, gan, iespējams, tie, kuriem ģimenes locekļu nav. Un ir šī tradīcija, ka ziedošana mūsu sabiedrības cilvēkiem ir lielāka Ziemassvētku laikā," atzina Bērziņš.

Un ne tikai. Latvijas sabiedrība aktīvi ziedo visa gada garumā. Tāpat cilvēki spēj apvienot spēkus, kad tas ir īpaši svarīgi.

Piemēram, šogad Samariešu apvienība daudz strādāja, nodrošinot palīdzību Ukrainai un tās valstspiederīgajiem.

"Vēlos apliecināt, ka Latvijā ir fantastiska sabiedrība un uzņēmēji, jo brīdī, kad saprotam, ka ir vajadzība, tad mēs spējam mobilizēties un palīdzību sniegt. To mēs varam izdarīt, gan senioriem lauku sētās ziedojot caur taromātu, gan ziedojot pārtikas paku," sacīja Latvijas Samariešu apvienības direktors.

Bērziņš ir pārliecināts, ka līdzcilvēku palīdzības sniegšana daudziem palīdz ikdienu pavērst gaišāku, kas īpaši svarīgi ne tikai Ziemassvētku laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti