Nodokļu reformas dēļ uzkrāto parādu strādājošiem varētu ļaut atmaksāt vēlāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Finanšu ministrijā (FM) strādā pie risinājuma, lai cilvēki, kuriem pēc reformas ir iedzīvotāju ienākuma nodokļu parādi par pagājušo gadu, tos varētu samaksāt arī vēlāk, otrdien žurnālistiem stāstīja finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība").

Ministrs skaidroja, ka termiņš šim risinājumam pašlaik nav skaidrs, kā arī FM meklē formulējumu, lai cilvēkus, kuriem reformas dēļ nāksies piemaksāt nodokli par 2018. gadu, nesauktu par parādniekiem. Reirs uzsvēra, ka cita veida, kā īstenot progresīvo ieņēmumu nodokli nav, un sabiedrības prasība pēc progresīvā nodokļa bijusi ļoti augsta.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme skaidroja, ka summa, kuru cilvēkiem nāksies piemaksāt, nav papildu nodoklis.

"Cilvēkam vairākās darba vietās ir jāsamaksā visi tie paši nodokļi, kas cilvēkiem vienā darba vietā.

VID pildīs savu funkciju, lai tas būtu ērti un visiem saprotami," skaidroja Jaunzeme, norādot, ka ārzemēs šāda situācija esot ierasta.

KONTEKSTS:

Parādā valstij būs tie, kuri vairākos darbos maksāja 20% nodokli, bet gada ienākumi bija lielāki par 20 004 eiro. Tas skaidrojams ar to, ka par lielāku summu bija jāmaksā 23% nodoklis, bet no summas, kas pārsniedz šo slieksni, nebija ieturēti vēl 3%.

Parādniekiem ir pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju un samaksāt starpību. Pašlaik paredzēts, ka nodokļa starpība būs jāsamaksā līdz 17. jūnijam. Parādu var segt arī uz attaisnoto izdevumu rēķina. Ja parāda summa pārsniedz 640 eiro, tad to drīkstēs sadalīt vairākos maksājumos.

VID precīzi nezina, cik varētu būt parādnieku. Aptuvenās aplēses - tie ir aptuveni 60 000 cilvēku.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti