Panorāma

Atcelta ārkārtējā situācija medicīnā

Panorāma

Lembergu neievēlē par Ventspils mēru

Nodokļu reformā izmaiņas sola tikai pēc laika

Nodokļu reformā izmaiņas sola tikai pēc laika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ceturtdien, 1. jūlijā, stājušās spēkā vairākas nodokļu izmaiņas, tostarp tiek ieviestas minimālās sociālās iemaksas. Daļa iedzīvotāju nesaprot, kā turpmāk būs maksājami nodokļi, bet politiķi teic – nepieciešams laiks, lai iedzīvotāji pierastu pie jaunās kārtības. Un izmaiņas, ja būs, tad pēc kāda laika – jo vispirms jāsaprot, kādi ir sistēmas trūkumi.

Cilvēkiem, kas strādā pilna laika darbu un kuriem ar darba devēju ir noslēgts darba līgums, šodien faktiski nekas nemainās. To nevarētu teikt par nepilnas slodzes darbiniekiem, pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem. Daļa no viņiem nesaprot, kā turpmāk maksājami nodokļi. 

No vienas puses viss ir ļoti vienkārši. Sociālās iemaksas 170 eiro apmērā –  minimālā likme. No otras – viss kļūst daudz sarežģītāk, kad ir jāsavieno pusslodzes darbs, piemēram, ar darbu pašnodarbinātā statusā vai arī ar autoratlīdzībām. Neskatoties uz sabiedrības neizpratni par daudziem nodokļu izmaiņu aspektiem, Ministru kabineta locekļi ir pārliecināti, ka valsts pārvalde ir gatava jaunās nodokļu reformas ieviešanai.

Ministru prezidents  Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") norādīja, ka Valsts ieņēmumu dienesta sistēmas ir gatavas nodokļu reformai. Viņš atgādināja, ka obligāto sociālo iemaksu ieviešana jau tā tika atlikta par pusgadu. Vairāk vilcināties nevarēja.

"Šeit ir tikai viens vienīgs mērķis: ieviest lielāku taisnīgumu un pasargāt tos cilvēkus, kas nav pasargāti.

Lai izbeigtu legālo verdzību, kāda Latvijā faktiski ir, jo tie cilvēki, kas strādā, bet nav sociāli apdrošināti, faktiski viņi tiek verdzināti.

Un tas nav pareizi vienā modernā Ziemeļeiropas valstī. Manuprāt, tas nav pieļaujami un piedodami," teica Kariņš.

Citi koalīcijas politiķi atzina, ka nodokļu izmaiņām pašreizējā izpildījumā nākotnē būs nepieciešami uzlabojumi. Mēģinot panākt kompromisu starp dažādām nodokļu maksātāju grupām, Saeima pieņēma sarežģīti administrējamu sistēmu.

"Tas, kas tika nosūtīts Saeimai, bija daudz vienkāršāks un daudz saprotamāks un vienkāršāk administrējams. Bet debašu laikā jau budžeta likumprojekta paketes laikā tika pievienoti... Nu droši vien deputāti aiz labām domām, mēģinot iztapt vienai otrai nodokļu maksātāju grupai, ieviesa tādas izmaiņas, kas faktiski šo administrēšanu ārkārtīgi sarežģīja," stāstīja finanšu ministra padomnieks budžeta jautājumos Ints Dālderis ("Jaunā Vienotība").

Arī labklājības ministram Gatim Eglītim (Jaunā konservatīvā partija) līdz galam nav skaidrs, kā tiks rēķināti nodokļi. 

"Ja cilvēks ir nodarbināts uz nepilnu slodzi vairākās vietās, kā summējas šīs slodzes un attiecīgi kā tiek aprēķināts šis minimālo sociālo iemaksu objekts? Un attiecīgi pēc tiem trijiem mēnešiem, kad būs šis aprēķins, kā tiks piestādīts rēķins attiecīgajai darba vietai," sprieda labklājības ministrs.

Visi aptaujātie koalīcijas politiķi uzskata, ka  valsts iestāžu komunikācija ar sabiedrību par nodokļu izmaiņām ir uzlabojama.

Turklāt, kā norādīja Kariņš, jo īpaši tagad Valsts ieņēmumu dienestam būtu jāievēro princips “Konsultē vispirms!”, ņemot vērā sabiedrībā pastāvošo neskaidrību par nodokļu izmaiņām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti