Panorāma

"Gaiļezerā" darbu atsāk neiroloģijas dienas stacionārs

Panorāma

Lietuvā nelikumīgi centušies iekļūt vēl 116 cilvēki

Nodokļu reforma – daudziem vēl neskaidra

Nodokļu izmaiņas īpaši sarežģītas cilvēkiem, kas strādā vairākos darbos atšķirīgos nodokļu režīmos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izmaiņas nodokļos, kas stājušās spēkā 1. jūlijā, vēl aizvien Latvijas iedzīvotajiem liek uzdot jautājumus. Par to liecina arī daudzie Latvijas Televīzijai uzdotie jautājumi. Viens no sarežģījumiem ir tad, ja cilvēks strādā vairākos darbos atšķirīgos nodokļu režīmos. Daļa no šiem cilvēkiem vien ceturkšņa beigās uzzinās, cik lielas sociālās iemaksas viņiem jāveic.

Marijas māte strādā divos VEF Kultūras pils deju kolektīvos. Par darbu abos kolektīvos ir noslēgti uzņēmuma līgumi starp Marijas māti un VEF Kultūras pili. Marijas māte ir saimnieciskās darbības veicēja un mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja. Par darbu katrā deju kolektīvā viņa nopelna nedaudz vairāk par 200 eiro mēnesī un maksā 25% mikrouzņēmuma nodokli.

Nesen grāmatvedis izrēķināja, ka, stājoties spēkā nodokļu izmaiņām 1. jūlijā, Marijas mātei būtu jāmaksā papildus citiem nodokļiem arī sociālās iemaksas – vairāk nekā 30% no mēnesī nopelnītā abās darbavietās. Tādējādi vairāk nekā puse no jau tā nelielās algas aizietu nodokļos. 

“Šāda situācija neliekas tiesiska. Un tiešām rodas jautājums, vai tiešām, ieviešot šīs obligātās sociālās iemaksas, tāda situācija var rasties, ka no mēneša ienākumiem ir jānomaksā nodokļos vairāk nekā puse no šiem ienākumiem,” neizpratni pauda Marija.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) gan skaidroja, ka konkrētajā gadījumā minimālās sociālās iemaksas tomēr netiks piemērotas. 

“Mikrouzņēmuma nodokļa maksātājam, aprēķinot minimālās iemaksas, tiks ņemts vērā  mikrouzņēmuma apgrozījums. Es pieļauju, ka šajā gadījumā šī viņas alga arī ir mikrouzņēmuma apgrozījums. Tātad, ja šī alga vai apgrozījums kopā ar abiem līgumiem ir vairāk nekā 500 eiro mēnesī, tad viņai netiks aprēķinātas minimālās iemaksas un viņai nebūs jāpiemaksā nekas,” skaidroja VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseboga.

Proti, mikrouzņēmuma nodokļa maksātājam ar mazāk nekā 1500 eiro ienākumiem ceturksnī minimālās obligātās iemaksas nav jāmaksā.

Taču situācija kļūst sarežģītāka, ja cilvēkam ir trīs un vairāk ienākumu avotu. Piemēram, viņam ir pusslodzes darbs ar darba līgumu, vienlaikus viņš saņem autoratlīdzību un ir reģistrēts kā saimnieciskās darbības veicējs.

“Šī situācija, ko jūs tieši aprakstījāt, mazliet sarežģījas ar to, ka cilvēks papildus saņem autoratlīdzību. Ja cilvēks saņemtu tikai autoratlīdzību bez reģistrēšanas kā saimnieciskās darbības veicējs, tad aprēķini saliktos pavisam citādi. Tāpēc katra situācija ir skatāma atsevišķi,” norādīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu pārvaldes galvenā nodokļu inspektore Natālija Konopecka.

VID informēja, ka iedzīvotāji var noskaidrot savus nodokļu maksājumus, zvanot uz VID klientu apkalpošanas tālruni, sazinoties rakstiski Elektroniskās deklarēšanas sistēmā vai piesakoties klātienes apmeklējumam.

Taču VID darbinieki nespēs precīzi pateikt, cik lielas sociālās iemaksas ir jāmaksā.

Tās rēķinās VSAA ceturkšņa beigās, vērtējot visus cilvēka ienākumus. Tikai pēc tam šī informācija parādīsies Elektroniskās deklarēšanas sistēmā. Vienlaikus, kā Latvijas Televīzijai norādīja premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) VID esot gatavs reformas ieviešanai.

KONTEKSTS:

1. jūlija stājas spēkā virkne izmaiņu nodokļu jomā Latvijā, kuras Saeima pieņēma pērnā gada nogalē. Izmaiņas skars darba devējus, mikrouzņēmuma nodokļa maksātājus, saimnieciskās darbības veicējus, autoratlīdzības saņēmējus un akcīzes nodokļa maksātājus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti