Ārpus Rīgas

Reģistrēto suņu skaits Latvijā palielinās

Ārpus Rīgas

Tiesu reformu Latgalē vērtē kā veiksmīgu

Nodokļa pieauguma ietekmē reģionos aug atkritumu apsaimniekošanas maksa

Nodokļa pieauguma ietekmē reģionos aug atkritumu apsaimniekošanas maksa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Iepriekšējos gados atkritumu apsaimniekošanas tarifu pieaugums lielākoties bija saistīts ar dažādu izmaksu pieaugumu, bet šogad tas saistīts ar dabas resursu nodokļa likmes kāpumu. Dabas resursu nodokļa likmi par atkritumu apglabāšanu plānots palielināt vairākus gadus no vietas.

Maksas veidošanās pašvaldībās - krasi atšķirīga

Jelgava, Aizkraukle, Gulbene – tās ir tikai dažas no pašvaldībām, kur šā gada sākumā pieaug maksa par atkritumu izvešanas pakalpojumiem.

Piemēram, Tukumā šī maksa pieaugs pat par 28%. Par iemeslu tiek minēts dabas resursu nodokļa likmes pieaugums – kopš šā gada 1. janvāra nodokļa likme par atkritumu apglabāšanu augusi no 12 eiro līdz 25 eiro par tonnu.

Situācija dažādās pašvaldībās gan atšķiras, jo Liepājā kopš aizvadītā gada decembra spēkā stājās jaunie atkritumu izvešanas tarifi, kas ir nedaudz zemāki nekā iepriekš, bet Jēkabpilī vismaz šogad tarifu plānots saglabāt līdzšinējā līmenī.

„Tas ir atkarīgs no tā, kādā veidā ir veidota maksas struktūra," skaidrojot iemeslus, kādēļ dabas resursu nodokļa likmes kāpuma ietekme uz atkritumu izvešanas tarifiem ir tik atšķirīga, saka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Rudīte Vesere.

"Tā dažādās pašvaldībās ir veidota atšķirīgi. Teiksim, tur, kur pieaugums ir nulle, viņi attiecīgi optimizē savas izmaksas un tāpēc ir nulle procentu pieaugums. Jautājums ir, cik visi pārējie aspekti ir ievērtēti, jo parasti nemēdz būt tā, ka pieaug tikai dabas resursu nodoklis vien, tātad rēķina pilno maksu, kas mainās," norāda Vesere.

Viņa uzsver, ka patlaban izdevumi par atkritumu izvešanu veido vien nelielu daļu no kopējiem mājsaimniecību izdevumiem, bet dabas resursu nodoklis – tikai daļu no kopējās atkritumu izvešanas maksas.

„Vispār jau jārēķina, cik liela ir atkritumu apsaimniekošanas maksa mājsaimniecību kopējās izmaksās. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes savulaik veiktajiem aprēķiniem - 0,67%. Dabas resursu nodoklis ir tikai viena komponente no atkritumu apsaimniekošanas maksas," norāda Vesere.

Atkritumu izvešanas tarifs paliek neizvērtēts

To, cik pamatots ir jaunais atkritumu izvešanas tarifs, nevērtē arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija.

„Regulatora tarifs ir tikai viena no šīs atkritumu apsaimniekošanas maksas sastāvdaļām, jo atkritumu apsaimniekošanas maksa sastāv no trīs sastāvdaļām, kas ir maksa par atkritumu savākšanu, regulatora noteiktais tarifs un dabas resursu nodoklis.

Lēmumu par atkritumu apsaimniekošanas maksu pieņem pašvaldība un regulators nosaka tikai vienu no šīm sastāvdaļām. Iedzīvotājiem, lai šo jautājumu skaidrotu, būtu jāvēršas savā pašvaldībā.

Tā nebūs regulatora kompetence – skaidrot šo jautājumu," stāsta Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Ūdenssaimniecības un atkritumu apglabāšanas pakalpojumu departamenta direktore Agnese Kozlovska.

Visticamāk, ar dabas resursu nodokļa pieauguma izraisītu atkritumu izvešanas maksas kāpumu jārēķinās arī turpmāk, jo nodokļa likmi plānots palielināt arī turpmākos trīs gadus, līdz 2020. gadā tā sasniegs 50 eiro par tonnu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti