No šodienas apgrozībā jaunas 20 eiro banknotes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijā un visā eiro zonā trešdien, 25.novembrī, apgrozībā nonāk jaunā Eiropas sērijas 20 eiro banknote. Jaunajai banknotei, salīdzinot ar iepriekšējo, ir nedaudz mainīts dizains un arī uzlaboti drošības elementi.

Tieši 20 eiro banknotes ir visizplatītākais nomināls Latvijā: to īpatsvars ir ap 29%; seko 50 eiro nomināla banknote ar 26% un 10 eiro nomināla banknote ar 25% īpatsvaru. Banknošu nomaiņa ik pa laikam ir nepieciešama, lai cīnītos pret naudas viltošanu un arī ieviestu modernākus naudas drošības elementus, skaidro Latvijas Bankas naudas eksperts Andris Tauriņš.

Iedzīvotājiem un uzņēmējiem būtiski zināt, ka jaunās 20 eiro banknotes apgrozībā nonāks pakāpeniski - ar komercbanku starpniecību nonākot pie veikaliem, citiem uzņēmumiem, privātpersonām. Pirmās sērijas 20 eiro banknotes, naudas aprites ciklā nonākot Latvijas Bankā, pakāpeniski tiks aizstātas ar Eiropas sērijas banknotēm. Līdz ar to uzņēmējiem un iedzīvotājiem nekur speciāli nav jādodas un nav jāmaina vienas banknotes pret otrām.

Turklāt pirmās sērijas 20 eiro banknotes saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma.

Gatavošanās otrās sērijas 20 eiro banknošu laišanai apgrozībā sākta vairāk nekā pirms gada. Tostarp veikti naudas apstrādes iekārtu testi, pārbaudīta programmatūra, īstenota uzņēmēju, profesionālo naudas lietotāju un iedzīvotāju informēšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti