«No sirds Latvijai» vērsīsies Saeimā ar ideju par īpašuma nodokļa atcelšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima ceturtdien, 11.janvārī, skatīs piecu partijas “No sirds Latvijai” deputātu ierosinājumu Budžeta un finanšu komisijas vērtējumam nodot viņu ideju par grozījumiem likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”. Politiķi aktualizējuši vairākkārt jau izskanējušo domu, ka nekustamā īpašuma nodoklis nebūtu jāmaksā par vienīgo īpašumu.

“No sirds Latvijai” rosina, ka nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) nebūtu jāmaksā par zemi līdz 1500 kvadrātmetriem pilsētā un līdz diviem hektāriem laukos. Savukārt par vienīgo īpašumu platības ierobežojumi nebūtu.

“No sirds Latvijai” deputāts Gunārs Kūtris.
00:00 / 01:00
Lejuplādēt

“Mūsu priekšlikums ir Latvijas iedzīvotājus atbrīvot no šī nodokļa maksāšanas. Un parlamentam šis jautājums ir jāizlemj. Redzēsim – ja parlaments teiks, ka viņiem šķiet, ka Latvijā ar šo problēmu viss ir kārtībā, ka Latvijas iedzīvotājiem nav problēmu par nekustamā īpašumu, valsts ir apmierināta ar situāciju, tad lai noraida vai nenodod komisijām. Bet es domāju - visi saprot, ka šī tēma ir ļoti smaga, un tā ir jārisina,” norāda deputāts Gunārs Kūtris.

Viņš arī stāsta, ka analoga kārtība ir arī citās Eiropas Savienības valstīs: “Eiropas valstīs vienīgā valsts, kur ir tāds pats procents jāmaksā par nekustamo īpašumu, ir Francija. Bet Francijai šis nodoklis ir jāmaksā tikai par otro īpašumu; pirmais īpašums – gan māja, gan zeme – neapliekas ar nodokli. Varētu teikt, ka Luksemburgas... To būtu interesanti paskatīties, bet tur cilvēku minimālā alga ir 1900 eiro. Un tādos gadījumos viņiem nekustamā īpašuma nodokļa summa būtu apmēram nepilna puse no minimālās algas apjoma.”

Ziņots, ka 2016.gada martā platformā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam, kas kalpo par īpašnieka dzīvesvietu. Vēlāk vasarā 10 496 Latvijas pilsoņu parakstītā iniciatīva iesniegta Saeimā, kas šo jautājumu nodeva skatīšanai valdībā. Taču pērn aprīlī priekšlikums atcelt “mājokļa nodokli” vienīgajam īpašumam valdībā noraidīts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti