No «Rīgas satiksmes» bijušās valdes piedzenamie zaudējumi varētu būt mērāmi miljonos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vairāku gadu garumā pieņemtie nesaimnieciskie un izšķērdīgie lēmumi bijušajai galvaspilsētas uzņēmuma "Rīgas satiksme" valdei var atspēlēties ar zaudējumu piedziņu miljoniem eiro vērtībā. Tā lēš Rīgas pagaidu vadība. 

No «Rīgas satiksmes» bijušās valdes piedzenamie zaudējumi varētu būt mērāmi miljonos
00:00 / 02:48
Lejuplādēt

Vēršanās pret bijušo "Rīgas satiksmes" valdi aizvadītajos Rīgas domes sasaukumos ir bijis bieži pieminēts temats opozicionāru runās. Taču konkrētākas aprises tas ieguva brīdī, kad pēc korupcijas skandāla par trim transportlīdzekļu iepirkumiem no amatiem 2018. gada izskaņā atkāpās visa "Rīgas satiksmes" valde ar ilggadējo šefu Leonu Bemhenu vadībā. Pēcāk uzņēmuma auditā tika konstatēts, ka valde vairāku gadu garumā pieņēmusi nesaimnieciskus un izšķērdīgus lēmumus. Piemēram, sešu miljonu eiro zaudējumus radījis "Rīgas satiksmei" neizdevīgs līgums ar "Rīgas mikroautobusu satiksmi", 3,7 miljoni eiro zaudēti degvielas iepirkumā, pārmetumi veltīti arī par sadarbību ar uzņēmumu "Rīgas karte".

Rīgas pašvaldības izpilddirektora pienākumu pildītāja un "Rīgas satiksmes" kapitāldaļu turētāja Iveta Zalpētere uzdevusi uzņēmuma padomei trīs mēnešu laikā noskaidrot, kādi zaudējumi radīti un no kā tos var piedzīt.

Atbildot uz jautājumu, vai atgūstamās summas varētu būt tūkstoši vai miljoni eiro, Zalpētere sacīja: "Noteikti ne par tūkstošiem. Tās prasības, manā ieskatā, ir par lielākām summām."

Viņa piebilda, ka padomes darbs nebūs viegls. "Būs jāpierāda pamats - cēloniskā sakarība, kas ne vienmēr ir vienkārši. Bet padome man ir apsolījusi, ka kā krietns un rūpīgs saimnieks nodrošinās prasības celšanu tiesā," stāstīja Zalpētere.

"Tas nav pirmo reizi. Cik atceros, pagaidu valdes priekšsēdētājs Ernests Saulītis darīja to pašu. Ja viņi pieņem lēmumu izvērtēt, droši vien vajadzētu. Kādam taču jābūt atbildīgam par šo lietu. Tajā laikā es nevarēju viņam neko ne aizliegt, ne uzdot, jo kapitāldaļu turētājs visu laiku bija pēc iepriekšējā mēra Nila Ušakova ieliktais Vadims Baraņņiks," stāstīja Burovs.

Leona Bemhena vadītajā valdē bija arī Emīls Jakrins, Larisa Loskutova no "Saskaņas", Andrejs Požarnovs no "Gods kalpot mūsu Latvijai", kā arī partijas "Gods kalpot Rīgai" biedre Inese Švekle.

KONTEKSTS:

"Rīgas satiksmes" vadība ir nolēmusi celt prasību pret bijušajiem valdes locekļiem, ņemot vērā auditos un juridisko biroju atzinumos konstatēto par uzņēmumam nodarītajiem zaudējumiem.

Jautājums par vēršanos pret bijušo valdi bijušo domnieku un sabiedrības vidū uzvirmoja pēc tam, kad pēc korupcijas skandāla par trim transportlīdzekļu iepirkumiem no amatiem 2018.gada izskaņā atkāpās visa "Rīgas satiksmes" valde.

Pēc tam uzņēmuma darbības auditā tika konstatēts, ka valde vairāku gadu garumā pieņēmusi vairākus nesaimnieciskus un izšķērdīgus lēmumus. Piemēram, auditā konstatēts, ka gada laikā aptuveni sešus miljonus eiro zaudējumus radījis "Rīgas satiksmes" un SIA "Rīgas mikroautobusu satiksme" 2018.gadā noslēgtais sadarbības līgums, kā arī 3,7 miljoni eiro zaudēti, noslēdzot iepirkumu par degvielas piegādi.

Pārmetumi veltīti arī par sadarbību ar SIA "Rīgas karte" un virkni citu līgumu.

Tobrīd valdi vadīja Leons Bemhens, bet līdz ar viņu no amatiem atkāpās arī Emīls Jakrins, Larisa Loskutova (S), Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai"), kā arī partijas "Gods kalpot Rīgai" biedre Inese Švekle.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti