No nākamā gada visiem pirkumiem internetā būs stingrā autentifikācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Iepirkšanās internetā kļūst aizvien populārāka. Lai iedzīvotāju finanses un dati būtu pasargāti, no 2021. gada 1. janvāra tirgotājiem interneta pirkumiem ar maksājuma karti būs jānodrošina divkārša drošība jeb stingrā autentifikācija, informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Turpmāk tirgotājam būs stingrāk jāpārliecinās, vai pircējs ir cilvēks, par kuru uzdodas, un tikai tad banka ļaus darījumu veikt. Papildu drošība palīdzēs izvairīties no krāpnieku uzbrukumiem, zagtu bankas karšu izmantošanas un pasargās klientu līdzekļus bankas kontos.

Šādas prasības nosaka Eiropas Savienības Otrās maksājumu pakalpojumu direktīvas noteiktie standarti, kas pieprasa stingrākas autentifikācijas prasības tiešsaistes norēķiniem ar maksājumu kartēm.

Praktiski tas nozīmē, ka pirkumu varēs veikt, ievadot kartes datus, un pēc tam tos papildus apstiprinot ar saviem internetbankas pieejas rīkiem.

Piemēram, lai iegādātos preci interneta veikalā, ir nepieciešami gan bankas kartes dati (kartes numurs, CVC kods u.c. kartes informācija), gan jāapstiprina pirkums ar Smart-ID.

Katra banka un interneta tirdzniecības pakalpojumu sniedzējs ir izvēlējies savus rīkus, kā nodrošināt šāda veida drošību, un arī klients pats no bankas piedāvājuma var izvēlēties sev atbilstošāko risinājumu.

Daudzi tirgotāji Latvijā šādu drošību jau tagad nodrošina.

Vai papildu drošība tiks piemērota visiem pirkumiem internetā?

No 2021. gada 1. janvāra stingrā autentifikācija ir jānodrošina visiem tirgotājiem un to maksājumu karšu pieņēmējiem un karšu izdevējiem Eiropas Savienībā un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs norēķiniem ar maksājumu kartēm.

Maksājumiem par nelielām summām un zināmiem pakalpojumu sniedzējiem (“white list”) klienta atpazīšana var notikt vienkāršāk bez divkāršas pārliecināšanās – stingrās autentifikācijas.

Stingrās autentifikācijas prasība, veicot maksājumus ar karti internetā, attieksies galvenokārt uz maksājumiem virs 30 eiro.

Stingrā autentifikācija būs jāveic, ja mazo pirkumu (līdz 30 eiro) summa pārsniegs 100 eiro vai ja tiks veikti pieci nelieli pirkumi pēc kārtas.

Ja klients maksājumu karti izmanto regulāriem maksājumiem (piemēram, ikmēneša maksājumam par kādu abonētu pakalpojumu), tad kartes pievienošana šādam maksājumam pirmajā reizē notiks, piemērojot stingro autentifikāciju, savukārt nākamajiem darījumiem tā nebūs obligāta.

Kas jāņem vērā pircējiem?

Ja izvēlētais tirgotājs, piemēram, interneta veikals nenodrošina atbilstošu drošību – stingro autentifikāciju –, tad maksājumu pakalpojumu sniedzējam, kas ir kartes izdevējs, būs jānoraida pirkums internetā, neskatoties uz to, ka šādi pirkumi iepriekš ir veikti.

Ņemot vērā krāpnieku aktivitātes, straujo tehnoloģiju attīstību un tendences attālināto pakalpojumu izmantošanā banku klientu vidū, nepieciešams veltīt aizvien vairāk uzmanības maksājumu drošībai.

Stingrā autentifikācija ir loģisks solis interneta maksājumu drošības pilnveidošanā. Rezultātā tiks samazināta iespēja, ka bankas karte tiek izmantota bez tā īpašnieka ziņas.

Tāpat jāatceras, ka par savu drošību jārūpējas arī ikvienam pašam. Ļoti atbildīgi jāizturas pret savām parolēm, PIN, kodiem, karšu datiem, Smart-ID un citiem drošības sargātājiem. Ja rodas aizdomas, ka esat sastapies ar krāpniekiem, nepieciešams nekavējoties sazināties ar savu banku un paskaidrot situāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti