No nākamā gada par 5,5% saruks tarifs par elektrības sadali

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

AS “Sadales tīkls” no 2020. gada 1. janvāra samazinās sadales sistēmas tarifus nākamajiem 5 gadiem - līdz 2024. gadam ieskaitot. Sadales pakalpojumu tarifi vidēji samazināsies par 5,5%, informēja “Sadales tīkls”.

Klienti tarifu izmaiņas redzēs janvāra elektroenerģijas rēķinā, ko saņems februārī.

Elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifi, ko 27. novembrī apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), paredz samazinātu diferencēto tarifu mainīgo komponenti - maksu par elektroenerģijas sadalīšanu - vidēji par 8%. Komponente par pieslēguma maksas nodrošināšanu (fiksētā maksa) paliek nemainīga.

Sadales pakalpojumu tarifi tādējādi samazinās vidēji par 5,5%.

Samazināt tarifus uzņēmums varēja, pateicoties 2017. gadā uzsāktajai efektivitātes paaugstināšanas programmai, jau šobrīd nodrošinot būtisku uzņēmuma resursu samazinājumu par 26 miljoniem eiro.

Darbības efektivitātes paaugstināšanas programma turpināsies līdz 2022. gadam, taču jau šobrīd tarifu samazināšanā ir izmantots viss tās darbības laikā sasniedzamais izmaksu optimizācijas efekts, norādīja uzņēmums.

Piemēram, mājsaimniecībai ar vienas fāzes elektrotīkla pieslēgumu un elektroenerģijas patēriņu 100 kWh (kilovatstundas) mēnesī, elektrības rēķinā maksa par elektroenerģijas sadalīšanu samazināsies par 6%.

Savukārt, ja mājsaimniecībai, kura apkurē izmanto siltumsūkni, ir trīs fāžu un 25A elektrības pieslēgums un elektroenerģijas patēriņš mēnesī ir 1000 kWh, rēķins samazināsies par 7%.

Savukārt metālapstrādes uzņēmumam, kuram elektrotīkla pieslēgums ir vidējā sprieguma elektrotīklā ar jaudu 750kW un mēnesī tiek patērētas 90 MWh (megavatstundas), rēķins mēnesī samazināsies par 6,9%.

Lielākie ieguvēji no tarifu mainīgās komponentes samazinājuma būs tie elektroenerģijas lietotāji, kuri elektrotīkla pieslēguma jaudu izmanto efektīvi - patērē atbilstoši uzstādītajai jaudai, to maksimāli noslogojot, kā arī klienti, kuriem elektroenerģijas patēriņš ir nakts laikā.

Lietojot elektroenerģiju nakts laikā, piemēram, attiecīgi noregulējot apsildes iekārtas un siltumsūkņus, lietojot veļas žāvētājus vai uzlādējot elektroautomobiļus, tiek atslogots elektrotīkls dienas laikā, kas nozīmē, ka AS "Sadales tīkls" ir iespēja nodrošināt jauniem klientiem elektrotīkla pieslēgumu ātrāk un lētāk, neizbūvējot papildu jaudas.

Klientu rēķinos sadales sistēmas pakalpojums veido aptuveni vienu trešo daļu izmaksu, ko sastāda gan sadales sistēmas operatora izmaksas, gan aptuveni 25% apmērā - arī neatkarīgā pārvades operatora AS "Augstsprieguma tīkls" pakalpojuma izmaksas, kas nav mainījušās.

KONTEKSTS:

“Sadales tīkls” 10. jūnijā iesniedzis Ekonomikas ministrijai (EM) plānu par iespējamo sadales sistēmas pakalpojumu tarifu attiecināmās daļas samazināšanu.

https://eu2.madsone.com/ad/100231565583845000001/9e6404ab7dc552dc/mads.gifEkonomikas ministrijas izveidotā darba grupa meklē risinājumus kopējo sadales un pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu samazināšanai par 10%.

Klientu rēķinos sadales sistēmas pakalpojums veido aptuveni vienu trešo daļu izmaksu, un tajās ietilpst gan mātes sabiedrības AS "Latvenergo" sniegtie pakalpojumi, gan - aptuveni 25% apmērā - arī neatkarīgā pārvades operatora AS "Augstsprieguma tīkls" pakalpojuma izmaksas. 

Valdība marta beigās nolēma nevirzīt risinājumus elektroenerģijas OIK atcelšanai no šā gada 31. marta. Šādu iespēju šā gada janvāra pirmajā pusē Saeima uzdeva vērtēt par jomu atbildīgajai Ekonomikas ministrijai (EM). Tā secināja – strauja OIK likvidēšana negatīvi ietekmēs gan Latvijas tautsaimniecību, gan iedzīvotāju maciņus. EM solīja turpināt strādāt pie risinājumiem elektroenerģijas izmaksu samazināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti