Panorāma

Mana Latvijas vēsture - Andris Felss

Panorāma

Bordānu pagaidām atstāj amatā

"Liepājas metalurgā" sākas darbinieku atlaišana

No «Metalurga» atlaistie nezina, kad saņems kompensācijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ceturtdien atlaisti pirmie 200 uzņēmuma "Liepājas metalurgs" darbinieki. Daudziem vēl esošajiem un arī bijušajiem darbiniekiem nav īstas skaidrības par savu tālāko nākotni pēc bezdarbnieka pabalsta saņemšanas beigām. Tāpat nav zināms, kad darbinieki saņems nesamaksātos 50% no oktobra algas un atlaišanas kompensācijas no garantiju fonda. Atbildi par to nesniedz arī maksātnespējas administrācija.

Ceturtdien pie uzņēmuma "Liepājas metalurgs" administrācijas ēkas valdīja ražojošam uzņēmumam raksturīga rosība. Tikai šajā reizē daudzi no viņiem uz savu darba vietu atnākuši pēdējo reizi.

"Liepājas metalurga" muzeja telpās, kur notika dokumentu izsniegšana, mediji netika ielaisti. Pēc TV Kurzeme rīcībā esošās informācijas, ceturtdien atlaida lūžņu sagatavošanas, remonta-mehāniskā un remonta-celtniecības cehu darbiniekus.

Nākamnedēļ no velmētavas ceha atlaidīs 470 darbiniekus, bet ceha priekšnieks Maksims Zinkēvičs dežūrrežīmā amatu saglabās – viņš strādās pie iekārtu iekonservēšanas. Taču īpaši ar šo, salīdzinoši labāko situāciju kā darbabiedriem, viņš nav pārāk apmierināts: „Tagad nezinu atalgojumu, kāds būs, vispār kā būs tālāk viss – kādi būs cilvēki."

Jāsniedz kreditoru prasību

Tāpat nav zināms, kad darbinieki saņems nesamaksātos 50% no oktobra algas un atlaišanas kompensācijas no garantiju fonda. „Atbildēt uz jautājumu „kad?" ir ļoti grūti, jo darbinieks par saviem visiem neizmaksātajiem maksājumiem rakstīs administratoram kreditoru prasību, lai administrators viņus atzītu par kreditoriem šajā maksātnespējas procesā. Un attiecīgi, atzīstot darbiniekus par kreditoriem šajā procesā, darba devējam naudas līdzekļu nav. Administrators ar iesniegumu vēršas Maksātnespējas administrācijā par visiem darbiniekiem, kam nav samaksāts. Un tad Maksātnespējas administrācija atbilstoši likumiem un noteikumu prasībām aprēķina summu, ko var segt no darba algas prasījumu garantijas fonda," skaidro Maksātnespējas administrācijas pārstāve Sanda Strode.

Viņa arī norādīja, ka Latvijā līdz šim tik lielas atlaišanas maksātnespējas dēļ no uzņēmumiem nav piedzīvotas. Tas ir pārbaudījums visai valstij.

Puse dodas uz NVA

Savukārt Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) no pirmajiem 200 atlaistajiem darbiniekiem jau rīt ieradīsies ap simt cilvēku, vēl daļa jau ir pensijas vecumā, bet citi atraduši darbu.

„Šodien no pulksten 9 „Liepājas metalurga" telpās strādā divi Nodarbinātības valsts aģentūras darbinieki. Šodien tika izdoti dokumenti 200 strādājošajiem. No tiem ap 10-15 cilvēki teica, ka viņiem darbs ir un uz NVA nenāks. Vēl bija nedaudz pensionāru, kuri arī neieradīsies pie mums. Uz rītdienu pierakstīti 99 strādājošie, kuri ieradīsies pie mums," skaidroja NVA Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane.

Kopumā „Liepājas metalurgā" darba attiecības pārtrauks ar 1500 cilvēkiem. Bezdarbnieku reģistrācija visticamāk turpināsies līdz pat decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti