No koronavīrusa cieš Ķīnas ekonomika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Daļa lidojumu uz un no Ķīnas apstādināti, bet dažas valstis liegušas ieceļošanu ikvienam, kurš pēdējo divu nedēļu laikā uzturējies Ķīnā. Kādas sekas tas atstājis uz Ķīnas ekonomiku?

Otra lielākā ekonomika pasaulē bijusi paralizēta jau vairākas nedēļas, un negatīvu ietekmi jutīs ne tikai tās iedzīvotāji, bet visa pasaule. Šanhajas biržas indekss pirmdienas rītā kritās par astoņiem procentiem, un tas ir lielākais kritums aptuveni četru gadu laikā.

"Sliktākajā gadījumā koronavīruss izplatīsies tālāk, kā tas bija ar Ebolas vīrusu Rietumāfrikā pirms pāris gadiem. Tad Ķīnai varētu paiet divi trīs gadi, līdz tās ekonomika atveseļosies. Ja ekonomika ieies recesijā, tad cietīs Honkongas un citu Āzijas valstu ekonomika, jo Ķīna pašlaik ir lielākais spēlētājs reģionā. Neviena valsts nav imūna pret Ķīnas ekonomikas izmaiņām," stāstīja akciju tirgus analītiķis Francis Luns.

Tajā pašā laikā valsts varasiestādes ir pārliecinātas, ka koronavīrusa radītās sekas neatstās graujošu ietekmi uz ekonomiku.

"Ietekme uz ekonomiku ir atkarīga no epidēmijas kontroles un novēršanas rezultātiem. Vēlos gan uzsvērt, ka ietekme jebkurā gadījumā būs īslaicīga un nemainīs Ķīnas ekonomikas pamatus, kas ilgtermiņā paliks pozitīvi," sacīja Nacionālās attīstības un reformu komisijas pārstāvis Lians Veiliangs.

Tikmēr Ķīna nosoda ASV par panikas celšanu. Savienotās Valstis kopā ar vēl vairākām liegušas ieceļot ikvienam, kurš pēdējo divu nedēļu laikā bijis Ķīnā. Arī Pasaules Veselības organizācijas vadītājs Tedross Adhanoms norādīja, ka valstīm jāpieņem faktos balstīti lēmumi. Viņš stāstīja, ka ieceļošanas liegšana drīzāk palīdz vīrusam izplatīties, jo cilvēki varētu mēģināt ieceļot nelegāli.

Bet arī Honkongā slēgti desmit no trīspadsmit robežšķērsošanas punktiem ar Ķīnu. Lēmums sekoja pēc tam, kad tūkstošiem veselības aprūpes darbinieku protestēja pret kontinentālas Ķīnas iedzīvotāju ieceļošanu.

"Vīrusa uzliesmojums Ķīnā ir milzīgs un ar smagām sekām. Ja netiktu slēgtas robežas ar Ķīnu, uzliesmojums drīz parādītos arī  Honkongā," sacīja slimnīcu darbinieku alianses pārstāve Vinnija Džu.

Tikmēr Uhaņā, no kurienes vīruss izcēlās, desmit dienu laikā uzcelta slimnīca. Tajā paredzētas vietas 1500 vīrusa skartajiem cilvēkiem, kā arī telpas medicīnas personālam.

Lielbritānijas pilsonis Entonijs Mejs Smits, kurš repatriēts no Uhaņas un pašlaik atrodas karantīnā Oksfordā, stāsta par tur redzēto: “Es biju tur kādas trīs dienas, pirms viss sākās. Pēc tam visas ēkas tika apsmidzinātas vairākas reizes dienā. Viss tika tīrīts. Uzskatu, ka Ķīnas valdība izcili tikusi galā ar šo situāciju.”

KONTEKSTS:

2019. gada decembrī Ķīnā sākās jauna vīrusa izplatība. Jaunā vīrusa uzliesmojuma epicentrs ir Ķīnas centrālās daļas pilsēta Uhaņa, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pretēji sākotnējiem pieņēmumiem secināts, ka vīruss varētu tikt pārnests arī no cilvēka uz cilvēku.

Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas: Japānā, Filipīnās, Dienvidkorejā, Taivānā, Taizemē, Vjetnamā, Saūda Arābijā, Singapūrā, ASV, un Austrālijā. Pirmie gadījumi identificēti arī Eiropā – Francijā, Vācijā un Somijā.

Savukārt Pasaules veselības organizācija (PVO) saistībā ar Ķīnas koronavīrusu izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas stāvokli veselības aizsardzības jomā. 

Jaunā tipa koronavīrusa uzliesmojums radījis īpašu satraukumu, jo tas ir radniecīgs SARS jeb smagā akūtā respiratorā sindroma izraisītājam. SARS 2002. un 2003. gadā prasīja gandrīz 800 cilvēku dzīvības, pārsvarā kontinentālajā Ķīnā un Honkongā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti