No jūlija valsts rīkos čeku loterijas; balvās - 10 000 eiro katru mēnesi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai pircēji par saņemto pakalpojumu vai iegādāto preci pieprasītu čekus un apkarotu ēnu ekonomiku, no nākamā gada Latvijā rīkos loteriju iedzīvotājiem, un tajā varēs vinnēt pat 10 000 eiro katru mēnesi. To paredz aizejošās 12.Saeimas ceturtdien, 1.novembrī, pieņemtais Čeku loterijas likums, informēja Saeimas Preses dienests.

Likums stāsies spēkā 2019. gada 1.jūlijā, un arī čekus loterijai varēs reģistrēt, sākot ar nākamā gada 1.jūliju.

Čeks, kvīts, biļete – attaisnojuma dokumenti

Likumā paredzēts, ka čeku loterijai reģistrē čekus par Latvijā iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, kuru kopējā vērtība ir vismaz pieci eiro. Likumā ietvertais nosaukums nenozīmē, ka tas var būt tikai čeks, bet jebkurš attaisnojuma dokuments, piemēram, pakalpojuma samaksas kvīts, biļete.

Loterijai tiks izveidota īpašā tīmekļvietne – cekuloterija.lv, kurā varēs reģistrēt čekus, lai piedalītos loterijā.

Loterijā ar čeku par tabakas, bezdūmu tabakas, alkohola un enerģijas dzērienu iegādi nevarēs piedalīties nepilngadīgas personas.

Iedzīvotāji loterijā varēs piedalīties neierobežotu reižu skaitu, informēja Saeimas Preses dienests.

Izlozes un balvas

Čeku loterijā būs mēneša un gada izlozes. Likums nosaka: mēneša izlozei var reģistrēt čekus, kuru datums sakrīt ar konkrētā mēneša izlozes mēnesi. Čeka reģistrācija mēneša izlozei sākas katra mēneša pirmajā datumā plkst.00.00 un beidzas nākamā mēneša piektajā datumā plkst.23.59

Mēneša izlozē varēs laimēt vienu naudas balvu 10 000 eiro apmērā, trīs balvas 5000 eiro un 50 naudas balvas 100 eiro apmērā.

Gada izlozē būs iespēja laimēt vienu balvu 20 000 eiro apmērā, četras balvas 10 000 un piecas balvas 2000 eiro apmērā. Gada izlozei tiks izlozēti katrai mēneša izlozei reģistrētie 10 čeki, kuri attiecīgajā mēneša izlozē nav laimējuši.

Ņemot vērā, ka pirmais darbības gads būs vien puse no kalendārā gada, tad pirmajā gada izlozē, kas norisināsies 2020.gada janvārī, varēs laimēt vienu naudas balvu 10 tūkstošu eiro apmērā, četras balvas piecu tūkstošu un piecas naudas balvas viena tūkstoša eiro apmērā.

 

Laimētājus noteiks, izmantojot gadījuma skaitļu ģeneratoru.

Līdzās naudas balvām iedzīvotājiem loterijā būs iespēja saņemt arī papildu balvas, kuras varētu sarūpēt atsevišķu nozaru uzņēmumi, kas ir Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieki, kurā šobrīd ir reģistrēti 76 uzņēmumi.

Loteriju organizēs Valsts ieņēmumu dienests, savukārt rezultātu publiskošanu plānots uzticēt valsts akciju sabiedrībai “Latvijas Loto”.

Likums paredz, ka loterijā nedrīkstēs piedalīties VID un loterijas pakalpojuma sniedzēja darbinieki.

LV portāls ziņo, ka Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietniece nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumos Jana Salmiņa iepriekš informēja, ka čeku loterijas laimesti nebūs apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. 

Likumā nav noteikts ierobežojums dalībnieka vecumam, tātad tajā varēs piedalīties arī čeki, ko par pirkumu saņēmuši bērni un jaunieši; kā paskaidroja  Salmiņa, līdz ar to arī valsts jaunākajos iedzīvotājos tiek audzināta vēlme godīgi maksāt nodokļus, prasīt attaisnojuma dokumentus.

Ir plānots, ka izlozēs uzvarētāja noteikšanai tiks izmantota attiecība 70:30 - izlozē tiks atlasīti 70% no  čekiem par Latvijā sniegtajiem pakalpojumiem un 30% no izsniegtiem čekiem par precēm.  Proporciju par labu pakalpojumiem Salmiņa skaidroja ar to, ka tieši pakalpojumos ir augsts ēnu ekonomikas īpatsvars.

Visu loterijas darbību pārbaudi veiks Valsts ieņēmumu dienests. VID speciāliste, projekta vadītāja Anna Šapovala pastāstīja, ka informācija, kuru VID saņems spēles laikā, tiks analizēta un izmantota nodokļu kontroles pasākumiem.

Uz  LV portāls  vaicāto - kā no čeka varēs saprast, kādus skaitļus ievadīt, jo nereti tajā ir virkne  numuru dažādās kombinācijās - reģistrācijas numurs, čeka numurs, POS numurs, EKA numurs utt., Šapovala pastāstīja, ka loterijas vietnē būs konkrēti paraudziņi, jo čeku veidu ir daudz. Katrā paraudziņa būs norādīts (apvilkts), kādi dati jāievada, reģistrējot čeku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti