Dienas notikumu apskats

Simtgades filmu konkursā 16 filmām piešķirs kopumā 7 miljonus eiro

Dienas notikumu apskats

Sīrijas opozicionāri veido delegāciju miera sarunām ar prezidenta al Asada režīmu

No jaunās valdības sagaida arī nodokļu politikā pieļauto kļūdu labošanu

No jaunās valdības sagaida arī nodokļu politikā pieļauto kļūdu labošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No jaunveidojamās valdības gan opozīcijas politiķi, gan uzņēmēju organizācijas sagaida iepriekšējās valdības nodokļu un budžeta politikā pieļauto kļūmju labošanu. Uzņēmēju organizācijas neslēpj, ka cer arī uz iespēju, ka nākamā valdība varētu atteikties no nesen ieviestā, bet kritisku vērtējumu guvušā solidaritātes nodokļa.

Viens no pašreizējās valdības pretrunīgāk vērtētajiem darbiem ir tās ieviestās pārmaiņas nodokļu sistēmā. Tās uzņēmēju organizācijas aizkaitināja tik ļoti, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera bija gatava no nākamā gada ieviešamo solidaritātes nodokli apstrīdēt tiesā. Šī iemesla dēļ uzņēmēju organizācijas neslēpj, ka par vienu no prioritārajiem nākamās valdības uzdevumiem uzskata nodokļu sistēmā pieļauto kļūmju labošanu.

“Manuprāt, nepieciešams pārskatīt jaunieviestos nodokļus, atgriezties pie jau iepriekš likumā noteiktā Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājuma, atcelt diferencēto neapliekamo minimumu, kas  Latviju virza uz zemu atalgojuma sektoru un  kas bremzē legālo algu pieaugumu Latvijā. Būtiskais jautājums ir aizstāt šo solidaritātes nodokli ar sociālo iemaksu maksimālā apmērā atcelšanu,” pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns.

Viņš arī uzsver, ka tieši nodokļu sistēmas sakārtošana lielā mērā noteiks Latvijas ekonomikas izaugsmes tempu nākamajos gados un attiecīgi ietekmēs arī citu, piemēram, sociālo problēmu risināšanas iespējas.

Arī šobrīd opozīcijā esošās partijas “No sirds Latvijai” līdere, Saeimas deputāte Inguna Sudraba, kura iepriekš asi kritizēja valdības pieņemtos lēmumus nodokļu politikas jomā, ekonomiskās vides sakārtošanu min kā vienu no nākamās valdības darba prioritātēm. “Valdībai, pirmkārt, jāmaina attieksme, kādā veidā tiek valdības darbs organizēts, saprotot – šim darbam jābūt virzītam sabiedrības interesēs. Un ir prioritārās jomas, kuras jāspēj sakārtot, tā ir izglītība, veselības aprūpe, ekonomiskā vide, lai cilvēkiem ir drošības sajūta, ka šeit ir un būs darbs, un tā ir tiesiskā vide,” saka Sudraba.

Jāpiebilst, ka gan opozīcijas politiķus, gan arī uzņēmēju organizācijas iepriekšējās valdības darbā it īpaši aizkaitināja fakts, ka daudzi no nodokļu politikas priekšlikumiem, izstrādājot šī gada budžetu, sabiedrībai tika atklāti ļoti vēlu un bez būtiskām diskusijām ar sociālajiem partneriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti