No grantu konkursa līdz vienam no labākajiem Latvijas tūrisma produktiem. Liepājas uzņēmuma stāsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Redzami augļi mazo un vidējo uzņēmēju konkursam Liepājā, kad īpašs atbalsts tika atvēlēts tieši kovida pandēmijas laikā cietušajiem tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmējiem. Viens no šādiem piemēriem ir atbalstītie SIA "JA Travel"  projekti – īstenotas ieceres par izbraucieniem jūrā ar jahtu un zivju makšķerēšanu ar zvejas kuģi. Uzņēmējiem izdevies piesaistīt arī Eiropas Savienības (ES) finansējumu Liepājas rajona partnerības konkursā, un šobrīd viņi vadā atpūtniekus jūrā ar vēsturisku zvejas kuģi un cienā ar jūrā noķerto rīta lomu. 

No grantu konkursa līdz vienam no labākajiem Latvijas tūrisma produktiem. Liepājas uzņēmuma stāsts
00:00 / 05:16
Lejuplādēt

Uzņēmums "JA Travel" tika dibināts 2018. gadā ar mērķi popularizēt Liepāju kā tūrisma galamērķi. Ģimenes uzņēmums ar 20 gadu pieredzi starptautiskā tūrisma nozarē ļāvās izaicinājumam piedāvāt pilsētai ko nebijušu. Lai īstenotu ieceres, viņi pretendēja uz atbalstu Liepājas pašvaldības izsludinātājā konkursā 2020. gadā. 

Liepājas pilsētas domes Attīstības pārvaldes Ekonomikas daļas vadītājs Arnis Vītols stāstīja par pandēmijas laika projektiem tieši tūrisma un viesmīlības nozarē – pēdējo sešu gadu laikā atbalstīti vairāk nekā 80 dažādi projekti. 

Vītols norādīja: "Pēdējos četros, piecos gados ir tieši tūrisma nozarei projektu konkurss, vairāki projekti īstenoti, kas veicina tūristu piesaisti.  Beberliņu teritorijā arī vairāki projekti bijuši – gan Tarzāna parks, gan kempingu mājiņas, izklaides uz ūdens, makšķernieku namiņš, kafejnīca kanāla malā tapusi un daudzi citi." 

Ir daudz un dažādu projektu, kas atbalstīti, rūpīgi izvērtējot reālo pienesumu un iespējas tos īstenot, uzsvēra Vītols. Pašlaik ir redzams, ka nevienam vien tūrisma uzņēmējam pašvaldības konkurss ir ļāvis uzsākt ko jaunu un atsperties. 

"Ja mēs pavērtējam pēdējos sešus gadus, tad atbalstīti ir 55 uzņēmumi, kuros tiek nodarbināti aptuveni 300 strādājošie. Kopā nomaksāti nodokļi virs miljona eiro,  kas ir iedzīvotāju ienākumu nodoklis. Tas pašvaldības budžetam ir pienesums. Nevar jau teikt, ka, iedodot līdzfinansējumu, tas uzņēmums ir atspēries tikai ar to. Tas vienkārši ir iedevis uzņēmumam atspērienu, lai var izdarīt kaut ko nedaudz vairāk un ātrāk," atzīmēja Vītols. 

Tāds piemērs ir arī tūrisma uzņēmums "JA Travel", kas izmantoja pašvaldības piedāvātās iespējas un piedalījās konkursā, saņemot finansējumu.  Liepājnieks Jānis Freimanis ir viens no retajiem piekrastes zvejniekiem, kurš šobrīd pats dodas zvejā agri no rīta, bet vakarā ar citu kuģi izved jūrā interesentus jau saulrieta laikā.

Karstajā tūrisma sezonā tas ir darbs no septiņiem rītā līdz divpadsmitiem naktī, stāstīja "JA Travel" īpašnieki Agita Kurzeme un Jānis Freimanis. Abu jaunākais lolojums ir sens zvejas kuģis, kas atvests no Norvēģijas. Zvejniecības uzņēmumu Freimanis dibināja pirms aptuveni 13 gadiem, tagad zvejošanu papildina tūrisms.

SIA "JA Travel" īpašnieki Jānis Freimanis un Agita Kurzeme
SIA "JA Travel" īpašnieki Jānis Freimanis un Agita Kurzeme

Uzņēmuma īpašnieks pastāstīja: "Pandēmijas laiku mēs izmantojām, lai radītu kaut ko jaunu. Vasarā, kad atļāva pulcēties tikai ārpus telpām, tad mēs sākām piedāvāt jahtas izbraucienus. Ar to sākās šie ūdens ceļojumi, jo Agitai radās ideja, ka varētu piedāvāt cilvēkiem doties jūrā ar zvejas kuģīti un skatīties, kā notiek zvejošana. Es pat biju mazliet skeptisks par to, bet tas izrādījās pat mūsu labākais produkts." 

2020. gada tūrisma sezonas izskaņā  SIA "JA Travel" piedāvājums "Burā un zvejo Liepājā" tika nominēts kā otrais labākais tūrisma produkts Latvijas Investīcijas un attīstības aģentūras (LIAA) konkursā "Jaunais tūrisma produkts 2020". 

Agita sacīja: "Tur nav nekas izpušķots, pielāgots tūristiem, tas ir īsts zvejas kuģis, ar īstiem zvejniekiem, ceļam īstus zvejas tīklus, tīram turpat zivtiņu un tur arī grilējam. Tagad ir tas papildinājums, ka svaigas zivis ir pieejamas arī uz mūsu lielā kuģa. Tā ir iespēja jaunajai paaudzei parādīt arī piekrastes zvejnieka darba šarmu un reizē skarbumu, jo viegli tas nav."

Savukārt Jānis pauda: "Tas ir sāpīgs jautājums, jo zvejnieku paliek arvien mazāk. Viss pamatā balstās uz veco paaudzi, es esmu viens no jaunākajiem zvejniekiem, neskatoties uz to, ka man ir 40. Jaunie ļoti maz nāk klāt. Tā ir, negribētos teikt, izmirstoša profesija, bet tā ir problēma Latvijas līmenī." 

Mazo un vidējo uzņēmēju konkurss Liepājā notiek 12 gadus, un iesākto plānots turpināt arī nākotnē, vismaz pagaidām koncentrējoties tieši uz tūrisma nozari. Katru gadu šim mērķim pašvaldība paredz finansējumu līdz 100 000 eiro. Viena projekta pieļaujamais līdzfinansējuma apjoms noteikts robežās no 2500 eiro līdz maksimāli 10 000 eiro. Pieļaujamā līdzfinansējuma intensitāte ir līdz 75% no pieteikumā norādītā kopējā projekta budžeta.

SIA "JA Travel" īpašnieki Jānis Freimanis un Agita Kurzeme
SIA "JA Travel" īpašnieki Jānis Freimanis un Agita Kurzeme

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti