No decembra Jēkabpilī būs dārgāks ūdens

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Cenu pieaugums ietekmē arī komunālo pakalpojumu sniedzējus. Arvien vairāk uzņēmumu pārskata tarifus, lai tie atbilstu šī brīža situācijai. Arī Jēkabpils ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniedzējs gatavojas paaugstināt tarifus. 

No decembra Jēkabpilī būs dārgāks ūdens
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

SIA "Jēkabpils ūdens" sniedz ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumus vairāk nekā 4,3 tūkstošiem lietotāju Jēkabpils pilsētā un blakus esošajā Brodu ciemā. Nupat uzņēmums ir iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā tarifu projektu, kurā paredzēts ūdens tarifa palielinājums par 43%, bet kanalizācijas tarifa palielinājums – par 39%. Maksu par ūdeni no decembra plānots celt līdz 1,26 eiro par kubikmetru, savukārt maksu par kanalizāciju – līdz 1,73 eiro par kubikmetru. Iedzīvotāji jaunumus vērtē negatīvi.

"Iepriecinoši galīgi nav;  kad jau nolēma, ka būs dārgāk, ko tad mēs vairs varam izdarīt? Neko neizdarīsi."

"Tas nav labi. – Kā jūsu ģimeni tas ietekmēs? – Īpaši, es domāju, daudz jau ne, jo mēs dzīvojam privātmājā, mēs varam ietaupīt no akas ūdens. Pilsētas ūdeni, godīgi sakot, mēs patērējam diezgan maz. Tāpat jau saprotams, ka būs dārgāks. Redzēs. Ja strādāsim, varēsim samaksāt, ja nestrādāsim, nevarēsim."

"Ļoti slikti. Ko es varu vēl teikt? – Mēģināsiet kaut kā ietaupīt ūdens lietošanu? – Protams, protams."

Jēkabpils novada pašvaldībā skaidro, ka tarifi bija jāpaaugstina, jo iepriekšējo reizi tie tika palielināti 2014. gadā. Domes izpilddirektors Uldis Skreivers uzsver, ka galvenais iemesls ir elektroenerģijas cenu kāpums. Jēkabpilī ūdeni iegūst no dziļurbumiem, un elektrība nepieciešama gan ūdens sūknēšanai, gan atdzelžošanai un citiem procesiem.

""Jēkabpils ūdens" ir lielais energopatērētājs, viņiem ir liels elektrības apjoms. Jūs paši redziet, ka elektrības cena ir cēlusies. Minimālā alga tiem cilvēkiem arī jānodrošina, kas strādā. Tur liela daļa strādā uz minimālās algas. Viņiem pa šiem gadiem, ja nemaldos, reizes divas ir minimālā cēlusies. Visi materiāli ir cēlušies. Gada inflācija ir 21%. Teikt šajos apstākļos, ka nav pamata celt..." norāda Skreivers.

Pirmo reizi tarifu projekts tika iesniegts 11. augustā, bet Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas prasību dēļ projektu vairākkārt nācās labot. 

"Mēs iesniedzām tarifu projektu ar gada izmaksām elektroenerģijas. Kā mēs zinām, pagājušogad elektroenerģijas izmaksas bija stipri lētākas. Regulators mums lika pārrēķināt un ņemt aktuālās cenas," skaidro uzņēmuma "Jēkabpils ūdens" valdes loceklis Artūrs Smagars.

Jau pirmajā projekta versijā bija norādīts, ka elektroenerģijas un kurināmā izmaksas ir pieaugušas par 180%. Tāpat paaugstinājušās arī citas izmaksas, piemēram, par saimniecisko darbību, personālu un apdrošināšanu. Smagars uzsver, ka tarifi, kas stāsies spēkā decembrī, būs aktuāli tikai līdz nākamā gada maijam.

"Pirmā daļa līdz 1. maijam būs ar valsts atbalstu, tātad lētāks tarifs, pēc 1. maija bez valsts atbalsta būs dārgāk. Ar atbalstu būs tarifā iekļauta tikai elektroenerģijas izmaksa. Sadales izmaksas, visas pārējās – tās nebūs iekļautas. No 1. maija attiecīgi būs pilns tarifs. Elektrības sadaļā būs pilnas elektroenerģijas izmaksas," skaidro Smagars.

Kopējais ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifs Jēkabpilī un Brodu ciemā no decembra līdz maijam plānots 2,99 eiro par kubikmetru, savukārt no maija – 3,06 eiro par kubikmetru. Tarifu projekta jaunākā versija Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā tika iesniegta pagājušajā nedēļā. Tagad jāgaida komisijas atbilde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti