No ceturtdienas palielinās akcīze alkoholam; visvairāk augs degvīna cena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No ceturtdienas, 1. marta, tiek paaugstināta akcīzes nodokļa likme visiem alkoholiskajiem dzērieniem, tajā skaitā arī alum. Līdz ar to likme stiprajam alkoholam būs līdzvērtīga Lietuvā piemērotajai, taču salīdzinājumā ar Igauniju tā saglabāsies būtiski zemāka.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta aprēķiniem

lielākā ietekme uz dzērienu cenām mazumtirdzniecībā būs degvīnam, kam puslitra cena kāps par 53 centiem. Alus varētu kļūt par septiņiem centiem dārgāks, bet vīna pudele – par 13 centiem.

Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes preču aprites daļas vadītāja Baiba Šmite-Roķe par akcīzes pieaugumu alkoholam
00:00 / 01:03
Lejuplādēt
“Tas, ka šogad likmes mainīsies, bija paredzēts 2015. gada nogalē, jo Latvijas akcīzes nodokļa politika ir diezgan paredzama. Pagājušajā gadā realizējot un ieviešot jauno nodokļu reformu, finanšu ministre teica, ka tie ir kā vitamīni Latvijas ekonomikai. Par jebkuriem vitamīniem ir jāmaksā,” saka Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes preču aprites daļas vadītāja Baiba Šmite-Roķe.

“Ņemot vērā, ka alkohols nav pirmās nepieciešamības prece, likmi alkoholiskajiem dzērieniem palielināja nedaudz vairāk, nekā 2015. gadā bija paredzēts. Tajā pašā laikā Latvijas akcīzes nodokļa likmes stiprajam alkoholam salīdzinājumā ar Lietuvu ir līdzīgas, savukārt ar Igauniju ievērojami zemākas,” viņa stāsta. Ņemot vērā akcīzes likmes vīnam un alum, Latvija ir vislabvēlīgākajā situācijā attiecībā uz alkoholisko dzērienu cenām, viņa piezīmē.

Par akcīzes nodokļa palielināšanu alkoholam, kā arī tabakai un degvielai Saeima lēma jau pērn jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti