No Baltijas jūras izzūd mencas – tās apēd daudzskaitlīgā roņu populācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēdējā laikā tirdzniecībā ir grūtāk atrast agrāk plaši pārdoto un Baltijas jūrā atrodamo mencu, žēlojas daudzi potenciālie pircēji.

Šāda tendence ir aizsākusies līdz ar ierobežojumiem, kas neļauj zvejot tik daudz mencu, kā zvejnieki vēlētos, to LTV 7 raidījumam „Dzīve šodien” sacīja Latvijas Zivsaimnieku savienības vadītājs Inārijs Voits, raksta Rus.lsm.lv

„Mums ik gadu samazina nozvejas kvotas. Šogad vien samazināja vēl par 20%,” saka Voits, norādot, ka mencu Baltijas jūrā ir ļoti maz. Turklāt tās ir palikušas vājākas un ne tik treknas kā agrāk. Pat zinātnieki nerod atbildi uz jautājumu, kas ir noticis ar mencām.

Pēc Voita domām, galvenie „vaininieki” ir roņi, kuru Baltijas jūrā ir ļoti daudz. „Kad es sāku strādāt zivsaimniecībā - kas bija pirms 45 gadiem - visā Baltijas jūrā roņu bija ap 2000. Šobrīd viņu ir vairāk nekā 30 000. Roņi pārnēsā vīrusu, kuru uzņem mencas,” skaidro Voits.

Turklāt arī paši roņi ēd mencas. „Pamēģiniet pabarot 30 000 roņus. Katrs ronis ik gadu apēd 10-12 kilogramu mencu, un pareiziniet šo skaitli ar 30 000. Tāpēc lielā roņu populācija ir kļuvusi par problēmu Baltijas jūrā. Viņi paši ir aizsargāti ar likumu un viņu gaļu Eiropas Savienības tirgū ir aizliegts pārdot. Šobrīd ļoti daudzas organizācijas cīnās par to, lai šis likums tiktu atcelts,” stāsta Voits.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti