Dienas notikumu apskats

Radio uz algu kāpumu var cerēt nākamgad; ja ministrija noraidīs - ēterā klusums būtu martā

Dienas notikumu apskats

Sprādzienā Bagdādē vismaz 45 bojāgājušie

No aprīļa mainīsies autentifikācija internetbankās

No aprīļa mainīsies autentifikācija internetbankās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 1.aprīļa autentifikācijai maksājumiem internetbankā ar kodu karti vien nepietiks. Jaunie risinājumi pārsvarā attieksies uz maksājumiem internetbankā virs 30 eiro vienā maksāšanas reizē. Risinājumi dažādās bankās būs atšķirīgi, starp tiem, piemēram, būs unikālie kodi, kurus varēs saņemt mobilajos tālruņos, kodu kalkulatori un e-paraksts.

1.aprīlī mainīsies maksājumu autentifikācija internetbankā, jo Eiropas Komisija uzdevusi bankām obligāti izdomāt jaunus risinājumus maksājumu drošībai. Izmaiņu būtība būs speciāli katram maksājumam radīt unikālu autorizācijas kodu, lai izslēgtu naudas zādzības iespēju. Tāpēc, lai pierādītu savu identitāti, vairs ar plastmasas kodu karti vien nepietiks. 

Latvijas Komercbanku asociācijā stāsta, ka kodu karti iespējams nozaudēt, nokopēt, bet tagad daudz stingrāk pārliecināsies par gandrīz katru maksājumu. Vairums banku stingrāku kontroli piemēros maksājumiem virs 30 eiro.

“Šī pāreja pēc būtības ir tiesiski reglamentēta. Tieši šādu iemeslu dēļ, lai būtu drošāki risinājumi. Šajā brīdī tūlītējs risks pazaudēt piekļuvi saviem maksājumu pakalpojumiem nav. Mums ir laiks līdz 1.aprīlim nodrošināt, lai cilvēki saprot, kādā veidā piekļūs, kādi būs tie risinājumi. Katrs tirgus spēlētājs saviem klientiem ērtākos risinājumus rada. Tas, protams, skaidrošanas darbu padara sarežģītāku, jo šie risinājumi ir dažādi,” stāsta asociācijas prezidente Sanda Liepiņa.

“Mūsu konsultāciju centra cilvēki ir sagatavojušies un jau atbild uz klientu jautājumiem, kuri jau savlaicīgi vēlas noskaidrot, kādas ir iespējas pēc 1.aprīļa,” norāda „Swedbank” Digitālās attīstības pārvaldes vadītājs Baltijā Dmitrijs Šeršens.

„Swedbank”, „SEB”, „Citadele”, „DNB” un „ABLV Bank” aizvien izmantos pašreizējās kodu kartes, tām pievienojot vēl vienu papildu autorizācijas elementu – īsziņu uz klienta mobilo tālruni. Īsziņā redzamais kods būs jāievada papildus autorizācijas kodam uz kartes.

"Papildus laba lieta – pie maksājuma iespējams atķeksēt “pievienot baltajā sarakstā”. Un kopš tā brīža konkrētajam saņēmējam kods vairs papildus nebūs jāievada. Un arī nelieliem maksājumiem – 30 eiro viens maksājums, 150 eiro dienā varēs maksāt bez koda," stāsta „Swedbank” pārstāvis.

Viedtālruņu lietotājiem tiek piedāvāta īpaša mobilā aplikācija – "Smart ID", kas kalpos kā kodu ģenerētājs.

"Ja klients ir viedtālruņa lietotājs, tad viņam pieejams jaunākais risinājums „Smart ID”, kas Latvijā parādījies nesen, pirms nedēļas. Mobilā aplikācija uzzinās, ka jūs esat īstais. Jūs izveidosiet divus PIN kodus: PIN kods 1, lai ielogotos, PIN kods 2, lai apstiprinātu maksājumus. Tad katru reizi, kad ielogosieties internetbankā vai „Swedbank” mobilajā aplikācijā, tad, izmantojot „Smart ID”, varēs ieiet,” skaidro Šeršens.

Šādu mobilo aplikāciju, kam par autentifikāciju kalpos mobilais telefons un divi PIN kodi, izmantos arī “SEB” banka.

Atsevišķām bankām būs arī individuālas mobilās lietotnes. To vidū ir arī „Nordea Bank”. “Tiem, kas izmanto viedtālruņus, un tādu patiesībā Latvijā ir ļoti daudz, viņi var ļoti ērti izmantot jauno kodu lietotni, kas ir mobilajā telefonā instalēts risinājums, lai pievienotos attālinātajiem pakalpojumiem. Lai pieteiktos šim pakalpojumam, klientam pat nav jānāk uz banku, viņš ieiet internetbankā, uzstādījumos, un tur, sekojot instrukcijām, var sākt izmantot to jau pašreiz. Tad ir kodu kalkulatori, kur klients var tos saņemt un izmantot līdzīgi, kā līdz šim. Un, protams, tie klienti, kas aktīvi izmanto e-parakstu, tā ir viņiem iespēja, ko viņi joprojām var izmantot,” stāsta „Nordea Bank” Digitālo bankas produktu pakalpojumu attīstības daļas vadītājs Jānis Paksis.

Tātad "Nordea" klientiem, kas neizmanto viedtālruni vai arī e-parakstu, noteikti jāpasūta kodu kalkulators, ko iespējams saņemt arī pa pastu. Līdzīga kārtība – kalkulators vai “Smart ID” – arī “SEB” lietotājiem, kuri gan norēķiniem līdz 30 eiro vēl varēs iztikt arī ar ierasto kodu karti. 

E-parakstu drīkstēs izmantot arī „Swedbank” klienti. 15 bankās varēs izņemt pieminētos kodu kalkulatorus. Tajos jāievada PIN kods un kartes autorizācijas kods, tālāk kalkulators radīs vēl vienu unikālu kodu. Risinājumi ir atšķirīgi, tāpēc klientiem ieteicams laikus sazināties ar banku, kuru izmanto. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti